Валентин Андреев триумфира на чук при мъжете на националната купа

...
Валентин Андреев триумфира на чук при мъжете на националната купа
Коментари Харесай

Валентин Андреев постигна личен рекорд и спечели националната купа по хвърляне на чук в Балчик

Валентин Андреев победи на чук при мъжете на националната купа по хвърляния в Балчик. 22-годишният играч на Черно море 2005-Балчик мина за първи път в кариерата си границата от 72 метра и с персонален връх от 72.62 завоюва златото пред стотици фенове в родния си град.

Втори остана различен класен играч в тази дисциплинираност Никола Михов (Добрич) с 68.17, а трети съотборникът на Валентин Даниел Файаз-Джахани с 59.15 метра.

През 2023-а Андреев записва пет надпревари над 70 метра, а сега достижението му е в топ 10 на света. В квалификационна система за олимпийските игри в Париж той е на 39-а позиция преди този момент съревнование, а още няколко с сходен резултат ще го приближат към олимпийската квота.

Медалистите на чук мъже бяха наградени персонално от президента на Българска федерация лека атлетика Иван Колев, който изгледа всички стартове от първия ден на надпреварата.

В конкуренцията при дамите многократната шампионка Екатерина Димова (Черно море 2005 Балчик) беше победена от украинката, състезаваща се за КЛАСА (София) Яна Петренко, която завоюва с 49.41 против 43.95 на Димова.

Две трофеи и бронзов орден записаха възпитаниците на треньора от Хеброс (Харманли) Димитър Карамфилов, който е ментор на спортист номер 1 на България за 2023 година Божидар Саръбоюков. Той ще пътува за Световното състезание в зала в Глазгоу след няколко дни, само че участва на шампионата в Балчик.

Денис Адил (Хеброс Харманли) завоюва купата на копие за мъже с 54.10 метра. Втори стана Георги Георгиев (Георги Дъков, Плевен) с 50.93. В битка за третото място Иво Гърбов (Ивайло 93 Велико Търново) се наложи над Вилимир Караиванов (Черно море 2005 Балчик) с 46.68 против 46.27.

Бившият народен рекордьор Кольо Нешев (личен връх 82.55) беше записан за надпреварата, само че не започва заради медицински аргументи.

Друга възпитаничка на Карамфилов Цветка Дякова победи безапелационно на копие за девойки под 18 години с съвсем пет метра преднина пред сребърната медалистка. Дякова реализира 39.18 в най-силното си мятане и имаше още един опит от 39.12. Дария Мишовска (Тракия 96 Пловдив) е втора с 34.43, а Стефанина Захариева (Атлетик Хасково) взе бронза с 31.00.

Третият орден за деня за Хеброс Харманли беше на диск за дами, завоюван от някогашната национална състезателка Григория Нанева, която зае трета позиция с 38.59 метра.

Във втория ден на надпреварата е записан и многократният първенец на България на диск Росен Карамфилов.

Победата беше за Ивелина Милкова (Дунав Русе) с 47.32 метра, пред украинската състезателка на Берое (Стара Загора) Катерина Нестеренко с 38.59.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР