Ваксинирането срещу коронавирус се превърна в поредната актуална тема, която

...
Ваксинирането срещу коронавирус се превърна в поредната актуална тема, която
Коментари Харесай

Доброволци към антиваксъри: Опитните зайчета не сте вие!

Ваксинирането против ковид се трансформира в следващата настояща тематика, която раздели българското (и не само) общество на две. Според последното изследване на “Галъп интернешънъл “ 48% от българите не биха се ваксинирали против Covid-19. Тенденцията се следи и в международен аспект – допитване на  YouGov poll във Англия от юли месец сочи, че една трета от британците не желаят да се имунизират, въпреки че страната им е с най-вече жертви в Европа. Затова и всеобщото имунизиране на  Острова към този момент стартира. Антиваксърските настроения се следят и в Съединени американски щати, където изследване от началото на ноември на Suffolk Poll демонстрира, че две трети от интервюираните няма да си слагат имунизацията незабавно щом стане налична, а един от четири американци е безапелационен, че в никакъв случай няма да се имунизира.

Световната здравна организация предизвести още през лятото, че придвижванията против имунизирането набират все по-голяма известност и дружно с пандемията тече и „ инфодемия “ . Същото се случва и у нас в този момент – в обществените мрежи текат огромни акции против имунизирането, построени на лъжливи изказвания. Например, че имунизирането против Covid-19 ще е наложително – сега даже има онлайн петиции против това, въпреки здравният министър да акцентира неведнъж, че ще се случва гратис и непринудено за всички български жители. 

Една от настоящите петиции идва с гръмкия апел: " Докато владетелите на света излюпваха проектите си за строго контролиране на броя на хората на планетата и търсене на способи да управляват човешкия разум за личните си персонални цели, те насочиха вниманието си към имунизациите. В резултат на привличането на най-хубавите мозъци на човечеството са създадени неповторими технологии за въвеждане на микроскопични чипове в човешкото тяло като част от имунизацията, а неотдавна и наночастици, чиито размери разрешават да се движат свободно по цялото тяло. “

Нищо от написаното не е съпроводено с научни доказателства, само че звучи задоволително атрактивно, че да притегли внимание, а за жал, и последователи.

Накратко казано – антиваксърите се тормозят, че ще бъдат нечии опитни зайчета. „ Зайчетата “ обаче не са те, а хилядите доброволци по света, които сами се включват в тестването на разнообразни ваксини против ковид. Една от тях е Мария Спирова – българка, която сега работи като редактор в издателство в Лондон. Тя (заедно с близо 30 000 други хора) се включва в тестването на първообраз за ваксина от вирусологичната лаборатория Jenner в Оксфордския университет. Затова Мария се обръща към хората, които се тормозят, че някой може да злоупотреби с тях посредством имунизирането им.

„ Приятели и непознати, не вие сте опитните зайчета ”, написа тя във фейсбук профила си. „ Аз съм (за имунизацията на Астра Зенека, с близо 30 000 други хора). А за имунизацията на " Пфайзер ", която към този момент получи утвърждение във Англия – други 43 000 доброволци от целия свят. Те са опитните зайчета, които подсигуряват, че вие няма да сте такива. Моля ви, пробвайте се да разберете какво значи това. “

Тя показва, че доброволците са невредими до момента и не са претърпели телесна щета оттатък нормалния дискомфорт след инжекция.„ Ако им имаше нещо или имаше подозрения, че им се случва нещо, опитът щеше да спре. Както и спря два пъти при изпитването на Астра Зенека, с цел да се откри от самостоятелни медици дали признаците на две доброволки са свързани с имунизацията. “

Спирова прибавя още, че измежду доброволците на всички напреднали ваксини са подбрани и възрастни хора, тъй като коронавирусът е изключително унищожителен за възрастен организъм. „ Няма по какъв начин да претендираш, че си създал ваксина против болест, която е смъртоносна за дадена уязвима група, без да тестваш дали тя е безвредна и ефикасна за тази съответна група ”, споделя още тя и добавя, че всички  данни от изпитвания се преглеждат деликатно от самостоятелните специалисти на държавни регулаторни органи.

Спирова приканва да вземем решение дали да се имунизираме въз основата на действителни доводи, а не „ въз основата на непознаване на процеса на разработка и тестване, в композиция с всепомитащо съмнение към престижи като държавното управление или фармацевтичните компании. “ По думите й груповият имунитет ще облекчи претрупаните лечебни заведения и ще ни помогне да се върнем към естественото си всекидневие.

Сходно е мнението и на множеството имунолози по света – съгласно тях болестта ще бъде овладяна в международен аспект, когато се имунизират сред 70 и 90% от международното население. Но с цел да се случи това, хората би трябвало да се оправят сами с инфодемията и да се научат да разпознават подправените вести, изключително когато те въздействат на значими решения, свързани със личното им здраве. 

 
V-Day, или стартът на имунизирането във Великобритания
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР