Ваканцията на дете се превърнала в медицински проблем няколко месеца

...
Ваканцията на дете се превърнала в медицински проблем няколко месеца
Коментари Харесай

Ухапване от игуана превърна ваканция на дете в медицински кошмар

Ваканцията на дете се трансформирала в медицински проблем няколко месеца след ухапването от игуана. Лекари оповестиха за необикновен случай, при който игуана предава зараза, наречена Mycobacterium marinum, на тригодишното момиченце Лена Марс от Сан Хосе, Калифорния, което е на посещаване в Коста Рика със фамилията си. 

Докато се наслаждавало на торта на плажа, игуаната сграбчила лакомството и ухапала Лена по лявата й ръка. Въпреки че повърхностната рана била бързо дезинфекцирана и заздравяла, пет месеца след случая на гърба на ръката на Лена се появила дребна издутина. През идващите три месеца подутината последователно се нараснала, зачервила се и станала леко мъчителна. Изследователите са свързали инфекцията с ухапването от игуана, наблягайки нуждата да бъдете деликатни, когато имате работа с влечуги.

Докато посещава Станфордската детска болница в Калифорния, ултразвук разкрива цялостна с течност бучка на ръката на Лена, която наподобява на ганглийна киста. Въпреки това местоположението и признаците не подхождат на тази диагноза. Хирург-ортопед отстранява образувание с дебелина 2 см и по време на процедурата видя гной, което показвало зараза.

По-нататъшното проучване на тъканите разкрива обширна тъканна гибел и некротизиращо грануломатозно инфектиране, породено от зараза с M. marinum, която е резистентна към нормалните антибиотици, в това число амоксицилин. Лекарите предписали антибиотиците рифампин (рифадин) и кларитромицин (кларицид) за лекуване на инфекцията и за благополучие Лена се повлияла добре от лекуването.

На идния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания, който ще се организира на 15-18 април в Копенхаген, Дания, ще бъде направена презентация за скорошното изобретение. Майката на Лена, Луиз Марс, показа в прессъобщение, че щерка й към момента е в развой на възобновяване от интервенцията през ноември и раната едвам в този момент се затваря. Въпреки компликациите, Луиз разказва Лена като необикновено смела и се оправя добре със обстановката. Авторите на проучването считат, че казусът на Лена е първият докладван случай на зараза с M. marinum от захапване от игуана. Известно е, че тази бактерия предизвиква сходно на туберкулоза заболяване при рибите и заразява хора, които влизат в контакт със нечиста сол или прясна вода посредством кожни рани.

Ухапванията от игуана могат да доведат до разнообразни инфекции, в това число Serratia marcescens и Staphylococcus aureus, както и Salmonella enterica. Проучванията демонстрират, че 75% до 90% от пленените и дивите влечуги са колонизирани с тези бактерии.

Водещият създател на проучването доктор Джордан Мах от Медицинския факултет на Станфордския университет изясни, че M. marinum избира ниски температури за най-благоприятен напредък и че студенокръвните игуани, които варират от 22 до 37 градуса, могат да служат като контейнер за тези микроби. Вследствие на ухапването момичето е инфектирано с рядко срещана при хората бактерия. Резултатите от изследването акцентират опцията игуаните да са носители на рискови бактерии, способни да причинят тежки инфекции, което може да помогне на здравните експерти да разпознават по-малко известни бактериални инфекции, произлизащи от необикновени зоонозни експозиции, заяви в прессъобщение доктор Мах.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР