В Златарица е единственото училище в България, в което се

...
В Златарица е единственото училище в България, в което се
Коментари Харесай

Отглеждане и обработка на шафран изучават в гимназията в Златарица

В Златарица е единственото учебно заведение в България, в което се учи развъждане и обработка на шафран. С тази концепция Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство „ Никола Златаров “ е станала новаторско учебно заведение.

Шафранът се цени от хилядолетия. Още в древността се употребява най-много като лекарство, фалшификация и в козметиката.

Смята се, че произлиза от Древна Гърция. Преди към 3 хиляди години - посредством специфичен асортимент – хората отгледали шафранови минзухари с 3 неестествено дълги близалца. Именно от тях се добива шафранът.



Въпреки че изискванията в района не са най-подходящи за развъждане на шафран, учители и възпитаници към този момент четвърта година потвърждават, че с готовност и старания всичко е допустимо.

За учебното заведение създаденият шафран си е капитал. Но както нормално е при скъпите и екзотични артикули – реализацията на пазара е характерна и е подвластна от качеството.



Училището обезпечава на дипломантите си свидетелства за ръководство на трактори и на леки коли.

Иначе гимназията споделя проблемите на всички учебни заведения в дребни обитаеми места, които обезлюдяват. Училището има над век история. Създадено е през 1919 година и има необичаен трактор от 20-те години на предишния век с едноцилиндров мотор. Машини от тази марка са създавани в Германия до 1960 година Директорката признава, че към редкия експонат неведнъж е проявяван интерес от колекционери и музеи, само че е твърдо решена той да си остане един от знаците на гимназията.

Роман Сушков/Пламен Андреев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР