В свят, прочут с адските си условия, е забелязан един

...
В свят, прочут с адските си условия, е забелязан един
Коментари Харесай

Откриха неочакван феномен в небето на един особено чужд свят

В свят, фамозен с адските си условия, е видян един от най-красивите явления, които в миналото са украсявали земната атмосфера.

Високо в изпълненото с метал небе на свят, наименуван WASP-76b, астрономите откриват доказателства за ослепителен, разноцветен ореол от светлина, прочут като популярност. Този театър в никакъв случай до момента не е бил следен отвън Слънчевата система, а в нея - единствено на два свята: Земята (разбира се) и Венера.

Тези превъзходни цветни прояви, състоящи се от поредност концентрични пръстени към ослепителен център, изискват характерни условия, с цел да се образуват. Светлината би трябвало да свети върху мъгла от сферични капчици, които са с почти идентичен размер.

Ето за какво появяването им на WASP-76b може да ни разкрие повече за мистериозната атмосфера на този изключително непознат свят.

Слава в земната атмосфера, снимана от астронавта на ЕКА Александър Герст от Международната галактическа станция през 2018 година (ESA/NASA)

" Има причина до момента да не е следена популярност отвън нашата Слънчева система - тя изисква доста особени условия ", споделя астрономът Оливие Деманжон от Института по астрофизика и галактически науки в Португалия.

" Първо, нужни са атмосферни частици, които са с близка до идеалната сферична форма, изцяло еднородни и задоволително постоянни, с цел да бъдат следени дълго време. Близката до планетата звезда би трябвало да свети непосредствено върху нея, а наблюдаващият – в нашия случай Хеопс - да е с точното разположение. "

WASP-76b е обичана планета на учените. Тя обикаля към жълто-бяла звезда, малко по-голяма от Слънцето, в съзвездието Риби, на към 640 светлинни години от Земята. Нейната орбита e извънредно тясна, като се завърта единствено за 1,8 дни. Фактът, че се намира толкоз покрай своята звезда, значи, че тя планетата е и необикновено гореща, като дневните температури надвишават 2400 градуса по Целзий, което е задоволително, че да изпари желязо.

А желязо има. В пухкавата атмосфера на екзопланетата откриваме облаци (буквално) от този детайл. WASP-76b е с 90 % от масата на Юпитер, само че с към 185 % от неговия размер.

Докато планетата минава пред своята звезда, астрономите могат да надникнат в атмосферата ѝ. Досега с изключение на желязо те са открили съществуването на натрий, калций, хром, литий, водород, ванадий, магнезий, азот, манган, калий и барий.

Това е един от най-добре проучваните светове в галактиката. И до момента в който се вглеждат в него, астрономите се натъкват на нещо необичайно в яркостта му. В данните, събрани от спътника CHaracterising ExOPlanet Satellite (Cheops) на Европейската галактическа организация ESA, откривателите виждат свръхяркост в източния терминатор - линията, която бележи границата сред нощта и деня.

" За първи път се открива толкоз внезапна смяна в яркостта на екзопланета ", споделя Оливие. " Тази находка ни кара да изкажем хипотезата, че сходен непредвиден искра може да е породен от мощно, локализирано и анизотропно (зависещо от посоката) отражение - резултатът на славата. "

Сигналът е доста слаб и ще е нужна спомагателна работа, с цел да се удостовери, че на WASP-76b в действителност следим популярност. Ако успеем, това ще разкрие нещо ново за състава на горните пластове на атмосферата на екзопланетата.

Тъй като резултатът е оценен при 23 наблюдения в границите на три години, излиза наяве, че сферичните аерозолни капчици би трябвало да участват непрекъснато в облаците на екзопланетата или да се попълнят с непрекъсната скорост. Това от своя страна изисква постоянни дълготрайни температурни условия в атмосферата на WASP-76b.

Ако явлението в действителност се окаже една голяма популярност, учените ще би трябвало да моделират атмосферата на света, с цел да схванат какви условия поддържат наличието му.

Откритието може да има и по-далечни последствия. Положителното идентифициране на популярност на WASP-76b ще разреши на учените да сформират проект за търсене на същото събитие на други екзопланети. Възможността да се лимитират измененията в светлината би могла да докара до откриването на други характерности, като да вземем за пример звездна светлина, която свети от течни океани и езера, по метода, по който слънчевата светлина проблясва върху океаните на Земята.

Планират се бъдещи наблюдения, с цел да можем да разберем това.

Изследването е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР