В сряда сутринта петролът Brent поскъпна над 110 долара за

...
В сряда сутринта петролът Brent поскъпна над 110 долара за
Коментари Харесай

Цената на петрола се изстреля над 110 долара за барел

В сряда сутринта петролът Brent нарастна над 110 $ за барел за първи път от 2014 година. Цените се повишават преди срещата на ОПЕК+, свикана от Международната организация по енергетика заради закани, породени от военната експанзия на Русия против Украйна.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE рано сутринта надскочи $111за барел. Към 9:18 часа българско котировките се подвигнаха с $6,47 до $111,46 за барел. Във вторник вечерта, 1 март, цената на майските фючърси за Brent се увеличи с 9,5% до 107,39 $ за барел.

Ръстът на цените беше провокиран от известията, че участниците на пазара се опасяват от покупко-продажби с съветски нефт. " Петролни търговци, морски превозвачи, застрахователни компании и банки за комерсиално финансиране отхвърлят да се занимават с съветски нефт, страхувайки се от вторични наказания.

В същото време американският пример WTI се търгува по $109,70 - с $6,29 по скъпо от края на вчерашната търговия.

Срещата на ОПЕК+ е планувана за сряда, 2 март. То ще се организира по самодейност на Международната организация по енергетика (IEA). МАЕ означи, че съветската военна инвазия в Украйна основава опасност за международната енергийна сигурност.

Експертите на Fitch предвидиха, че при положение на по-нататъшно утежняване на обстановката в Украйна цената на петрола може " доста да надвиши $100 за барел " и светът ще бъде изправен пред енергийна рецесия. Анализаторите от JPMorgan Chase & Co предизвестиха, че петролът при 150 $ за барел съвсем ще спре световния стопански напредък и ще тласне инфлацията над 7%. Това е повече от три пъти по-висок %, към който се насочват множеството централни банки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР