В сряда Индия предяви още по-силни претенции за национална космическа

...
В сряда Индия предяви още по-силни претенции за национална космическа
Коментари Харесай

Успех! Индия е първата държава, стъпила на южния полюс на Луната

В сряда Индия предяви още по-силни искания за национална галактическа суперсила, приземявайки сполучливо задачата си " Чандраян-3 " на неразучения южен полюс на Луната.

Космическият уред беше изстрелян предишния месец и кацна на лунната повърхнина сполучливо в 15:34 българско време в сряда.

Постижението трансформира Индия в четвъртата страна, кацнала на Луната, и в първата, която каца на един от лунните полюси, показва CNBC. Преди нея Русия (тогава Съветски съюз), Съединени американски щати и Китай са приземявали сполучливо галактически апарати на Луната, а преди дни опит от Москва да доближи същия район на Луната се провали.

Нарендра Моди се включи в живото предаване на кацането от Йоханесбург, където взе участие в 15-ата годишна среща на върха на БРИКС, сплотяваща разрастващите се пазари, написа още медията и цитира индийският министър-председател:

" Всички хора по света, хората от всяка страна и район: Този триумф принадлежи на цялото човечество. Всички ние можем да се стремим към Луната и оттатък нея ".

Южният полюс на Луната се трансформира в място, представляващо интерес за откривателите, с помощта на неотдавнашните открития на следи от воден лед. Преди това Индия направи опит за кацане на южния лунен полюс през септември 2019 година, само че софтуерна неточност докара до разтрошаване на задачата " Чандраян-2 " в повърхността.

″Южният полюс е в действителност доста забавен, исторически, теоретичен и геоложки регион, до който доста страни се пробват да доближат и който може да послужи като база за бъдещи проучвания ", изяснява пред CNBC Уенди Уитман Коб, професор по тактики и проучвания на сигурността в U.S. Air Force School of Advanced Air and Space Studies.

Уитман Коб прибавя, че откриването на вода на южния полюс на Луната е " в действителност значимо за бъдещите проучвания ", защото тя може да послужи като източник на гориво за ракети и галактически кораби.

Дни преди кацането на " Чандраян-3 " Русия се опита да приземи първия си галактически уред на Луната от съвсем 50 години насам. Но задачата " Луна-25 " се разруши в лунната повърхнина в събота, като съветската галактическа организация " Роскосмос " удостовери, че галактическият транспортен съд е излязъл от надзор.

По-рано тази година първият опит за кацане на японската компания Ispace също се разруши в последния миг.

В Съединени американски щати НАСА значително се е обърнала към частни компании за този вид роботизирани проучвателен задачи, като вместо това организацията концентрира множеството си старания върху програмата за лунни полети с хора Artemis.

Базираната в Хюстън Intuitive Machines има за цел да започва първата си товарна задача до Луната през ноември, до момента в който основаната в Питсбърг Astrobotic се приготвя да започва такава през идната година.

Изгряваща галактическа мощ

Индия от ден на ден се преглежда като водещ геополитически състезател в региона на космоса.

Моди посети Съединени американски щати през юни, по време на което подписа съглашения дружно с президента Джо Байдън за присъединение към споразуменията Artemis и по-нататъшно съдействие по галактически задачи сред ISRO (индийската галактическа агенция) и НАСА.

Очаква се през идната година галактическите организации да работят дружно за полет на индийски астронавти до Международната галактическа станция.

Индия също по този начин направи повече с по-малко средства от своите водещи международни сътрудници, като годишният бюджет на ISRO е дребна част от този на НАСА. През 2020 година ISRO пресмята, че задачата " Чандраян-3 " ще коства към 75 млн. $.

Първоначално тя беше планувана за 2021 година, само че беше отсрочена поради пандемията.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън поздрави ISRO за сполучливото кацане в обява в X (доскоро известна като Twitter) като прибавя: " Радваме се, че сме ваш сътрудник в тази задача! "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР