В средата на март четири жени родиха децата си в

...
В средата на март четири жени родиха децата си в
Коментари Харесай

Родилки затворнички: четири скандални случая от Бенин

В средата на март четири дами родиха децата си в Бенин, Западна Африка - в държавната болница " Mènontin " в град Котону. Но вместо да се приберат у дома с бебетата си, те са били оставени цели два месеца затворени в отделението - без обезпечена храна и без да имат опция да се грижат за пеленачетата. Причината за нетрадиционната мярка: нито родилките, нито някой от роднините им е могъл да заплати сметката.

Една от дамите споделя пред АРД, че не ѝ е било разрешено да напусне болничното заведение до май. " След седмица детето ми ще навърши два месеца. В началото имаше проблем с дишането. Въпреки че към този момент е изцяло крепко, трябваше два месеца да останем тук ", твръди дамата, поискала да остане анонимна.

Непосилни сметки

Огромният проблем е сметката ѝ за болничния престой, споделя тя. За нея към този момент се е погрижил Социалният фонд в страната. Ако не е бил той, семейството е трябвало заплати към 100 евро. Макар да наподобява дребна, тази сума е непостижима за родилката и брачна половинка ѝ. Същото важи и за други майки в тази болница, твърди в репортажа си АРД.

" Броят на нуждаещите се хора се усилва с всеки минал ден. До известна степен можем да поемем интервенции, интервенции или прегледи. Но в множеството случаи се ограничаваме до разноските за болнично лекуване ", изяснява Алис Гуиди Гбохун Аводагбе, която управлява обществената работа на локалната болница и взима решенията за финансовата помощ, оказвана на родилките.

Аводагбе изяснява, че болничното заведение си има система, посредством която взима решенията за всеки случай. " Какво можем да създадем обаче, в случай че някой случай ни коства 3 милиона? ", пита тя, представена от немската социална телевизия.

Медицинската помощ в Бенин е платена и непостижима за доста хораСнимка: AFP/Getty Images

Хората не могат да бъдат държани като заложници

Служителката говори за сума, която се равнява на около 4000 евро. За Бенин това са доста пари. Здравната система в страната страда от липсата на лекарства и медицинско-техническо съоръжение и от дефицит на дипломиран личен състав.

Сатурнин Агбани е правист и ръководител на Бенинската асоциация за здравно и здравно право. Той остро подлага на критика болничното заведение за това, че е държала четирите дами от Котону като заложници. " Ако знаете размера на сметката, би трябвало да се обадите на способния арбитър, с цел да си поискате разноските. Не можете да задържате пациентите! Не можете! ”, възмущава се юристът в репортажа на АРД.

Нарушение на конституцията

В конституцията на Бенин е залегнал правилото за еднакъв достъп до здравни грижи и задължението за обезпечаване на специфична отбрана на майките и децата. Амнести Интернешънъл също приказва за нелегално отнемане от независимост в тези случаи. Ето за какво юрист Агбани заключава: " Фактът, че дамите са били арестувани, е нарушаване на конституцията от страна на болничното заведение. "

Историята на четирите майки провокира огромен медиен отзив в Бенин. Междувременно държавното управление се намеси и сметките бяха уредени от Социалния фонд за момента. Жените в последна сметка напуснаха болничното заведение с бебетата си. За благополучие, всички те са здрави. Но неприятните условия в лечебните заведения в Бенин остават, посочва АРД.

Вижте и нашата снимкова изложба от Бенин:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР