В средата на 20-и век морският участък между Флорида, Пуерто

...
В средата на 20-и век морският участък между Флорида, Пуерто
Коментари Харесай

Вече няма да чуваме за Бермудския триъгълник: разгадаха мистерията му

В средата на 20-и век морският сектор сред Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови обраснал с всевъзможни легенди и теории, когато почнали да му се приписват мистериозни изгубвания на лодки и самолети.

Най-известният случай се случи в Бермудския триъгълник, когато група от пет бомбардировача на американския флот изчезнаха по време на подготвителна задача. През идващите десетилетия авариралите самолети и потъналите кораби се приписват на „ мистериозните сили “ на Триъгълника.

През 1975 година американският откривател и водач Лари Куше написа книга, опровергаваща легендите за Бермудския триъгълник. Той ги назова неточни, пресилени и непроверени, пише BBC Science. Авторът на книгата заключава, че броят на повредите в този район не е по-голям, в сравнение с във всяка друга точка на океана.

Въпреки това мистерията на Бермудския триъгълник е намерила доста пояснения - естествени и свръхестествени. Някои упрекнаха за протичащото се останките от атлантска технология, за която се допуска, че е била на морското дъно. Други бяха уверени, че самото пространство-време е огънато в Бермудския триъгълник.

Най-необичайното пояснение от листата на естествените беше, че се твърди, че мехурчета от метан се издигат от морското дъно и прекатурват кораби. Но изследване на USGS не откри обилни излъчвания на метан на тези места през последните 15 000 години.

Но високата периодичност на ураганите в района в действителност може да има съществени последици в ера, когато водачите и капитаните не са имали толкоз точни прогнози за времето, колкото в този момент.

Скорошно изследване откри, че някои стихии могат да провокират талази с височина до 30 метра. Симулациите също потвърдиха, че този тип талази могат да потопят кораби. Все още обаче няма доказателства това да се случва в региона на Бермудския триъгълник.

Друга доктрина се основава на магнитни аномалии, за които се твърди, че карат самолетите и корабите да се отклоняват от курса. Въпреки че не са открити сходни аномалии, при започване на 20-и век същинският север и магнитният север съответстват в Бермудския триъгълник, което може да докара до навигационни неточности.

Въпреки всичко това, Бермудският триъгълник в никакъв случай не е влизал в интернационалния лист на най-опасните води за мореплаване. Факт е, че макар дейния въздушен и морски трафик в района и честите урагани, Бермудският триъгълник не претърпява статистически необикновен брой самолетни произшествия и корабокрушения.

Лудостта към Бермудския триъгълник значително утихна през последните години, може би тъй като актуалната технология разрешава океанският и въздушният трафик да се наблюдава с по-голяма акуратност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР