В “София Хотел Балкан - Fibank (Първа инвестиционна банка) проведе

...
В “София Хотел Балкан - Fibank (Първа инвестиционна банка) проведе
Коментари Харесай

През 2021 г. общият размер на активите на ПИБ нараства с 5%

В “София Хотел Балкан ” - Fibank (Първа капиталова банка) организира постоянно Общо заседание на своите акционери.

На събранието участваха господин Никола Бакалов – Главен изпълнителен шеф (CEO) и Председател на УС, Изпълнителните шефове и членове на Управителния съвет: господин Светозар Попов, господин Чавдар Златев, госпожа Ралица Богоева и господин Янко Караколев – Главен финансов шеф (CFO) и член на Управителния съвет.

Ръководството на Fibank показа пред присъстващите акционери отчет за активността и финансовите резултати на банката за миналата година. Fibank резервира водещата  си позиция измежду банките в България. През 2021 година общият размер на активите на Първа капиталова банка нараства с 5 % до 11.9 милиарда лева, по отношение на 11.3 милиарда лева година по-рано. Ръстът отразява развиването на кредитните услуги, препоръчаните нови новаторски артикули, усъвършенстването на административните разноски в балансовите позиции на банката и повишението на привлечения запас.

През 2021 година Първа капиталова банка регистрира растеж на финансовите си резултати и стабилно развиване в изискванията на продължаваща пандемия от COVID-19. Печалбата след данъчно облагане нараства до 111.4 млн. лева по отношение на 45.5 млн. лева година по-рано, в следствие от по-високите доходи от активността, както и оптимизиране на административните разноски. Общите доходи от банкови интервенции се усилват до 435 млн. лева (2020: 373.7 млн. лева.) с повишаване при всички съществени източници на приход. Възвръщаемостта на капитала (след данъци) доближава 8,85%. Акционерите на ПИБ гласоподаваха осъществената облага да бъде включена в базовия личен капитал от първи ред.

Към края на първото тримесечие на 2022 година Fibank резервира положителните си резултати, като активите на банката надминават 12 милиарда лева на консолидирана база. Печалбата преди хранителни запаси и амортизация e в размер на 48 млн. лева Общите доходи от банкови интервенции от началото на 2022 година възлизат на 108.4 млн. лева, като за същия интервал на 2021 година те са били 95.2 млн. лева Коефициентът на финансова адекватност на Fibank към 31 март 2022 година доближава 19.62 %. Адекватността на капитала от първи ред е 19.50 %, а съотношението на базовия личен капитал от първи ред е 16.09 %. Регулаторният личен капитал възлиза на 1,462 млн. лева Към 31 март 2022 година банката съблюдава и надвишава регулаторните финансови условия.

Акционерите избраха интернационалните компании - Мазарс ООД и Ековис одит България ООД за самостоятелни инспектори на банката.

На събранието бе признато да бъде изменен и адресa на ръководство на банката: от бул. „ Драган Цанков “ № 37 на бул. „ Цариградско шосе “ № 111 П. Още в края на предходната година Първа капиталова банка разгласи, че новият й централен офис ще бъде в модерната и новаторска постройка - Sofia Tech One, намираща се в „ София Тех парк “. Новата постройка на банката събира на едно място съвсем всички административни звена, които са ситуирани в централите на бул. „ Драган Цанков “ 37 и бул. „ България “ 81 Г. Това ще улесни вътрешната връзка в структурите й, само че също по този начин и ще даде опция за по-бързо, комфортно и съвременно обслужване на клиентите.

Присъстващите на Общото заседание акционери на банката имаха опция да обсъдят съответни аспекти по финансовите резултати от миналата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР