В случай на неравномерно разходване на бюджетните средства на НЗОК

...
В случай на неравномерно разходване на бюджетните средства на НЗОК
Коментари Харесай

НЗОК: При отчетена надлимитна дейност ще има промяна в договорените цени и обеми

В случай на неравномерно разходване на бюджетните средства на НЗОК през избраните интервали на бюджетната година с съответни открити отклонения от плануваните средства към 31 декември ще се пристъпи към смяна в контрактуваните цени и размери, с цел да може с оставащите бюджетни средства да се подсигурява възнаграждение на регистрираните през календарната година медицински и дентални действия, предоставени на здравноосигурените лица.

Това се споделя в мнението на Здравна каса във връзка решението на Конституционния съд, с което лимитите на лечебните заведения бяха оповестени за противоконституционни.

Ето цялостния текст на мнението:

Решенията на Конституционния съд за конституционност на  актове и законодателни текстове, за които са формирани каузи са дефинитивни и наложителни за всички държавни органи, юридически лица и жители, като актът или оповестената в нормативна уредба норма за противоконституционен/а, не се ползва от деня на влизането на решението на съда в действие. С Решение № 6 от 11 април 2024 година по конституционно дело № 15 от 2023 година, обнародван в Дъждовни води, бр.36 от 23.04.2024г. - Конституционният съд на Република България, „ Обявява за противоконституционна наредбата на член 55а, алинея 2 от Закона за здравното обезпечаване “.

Отменената наредба на член 55а алинея 2 от ЗЗО е със следното наличие: „ Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения здравна и дентална помощ в нарушаване на посочените в техните контракти по член 59, алинея 1 размери и стойности. “

От друга страна в същият член 55а е  непокътнато действието на нормата на член 55а, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която гласи:

„ Националната здравноосигурителна каса възнамерява, договаря и закупува за здравноосигурените лица здравна помощ по член 55, алинея 2, т. 2 в границите на размерите, контрактувани в националните рамкови контракти и в сходство с бюджета на НЗОК за съответната година “

Отменената наредба от Конституционния съд, посочена нагоре няма да има влияние върху текстовете за определянето на броя и стойности на медицински действия в извънболничната здравна помощ и индикативните и месечните стойности в болничната здравна помощ и тяхната регулация, които са залегнали в член 3 и член 4 от ЗБНЗОК за 2024 г и контрактувани в НРД за медицински действия за 2023-2025 година

В НРД за медицинските действия за 2023 – 2025 година и в НРД за денталните действия за 2023 – 2025 година са регламентирани текстове, съгласно които: „ Текущо през интервала на деяние на този НРД според от оказаната на ЗОЛ медицинска/дентална помощ, когато по някоя активност се доближи контрактуваният размер, … тези действия се заплащат в границите на наличните средства за съответния тип здравноосигурителни заплащания по бюджета на НЗОК. “

Националната здравноосигурителна каса по силата на по този начин признатите текстове няма отхвърлена от възнаграждение медицинска/дентална активност, осъществена от реализатори на извънболнична и болнична помощ, по причина - надвишаване на контрактувани размери и към сегашния миг няма незаплатена активност, регистрирана от изпълнителите на медицинска/дентална помощ в резултат от използването на противоконституционната наредба на ЗЗО (чл. 55а,  алинея 2 от ЗЗО).

Предвид обстоятелството, че решението на Конституционния съд не анулира член 55а, алинея 1 от ЗЗО значи, че НЗОК продължава да има обвързване да възнамерява, договаря и закупува за здравноосигурените лица здравна помощ по член 55, алинея 2, т. 2 в границите на размерите, контрактувани в националните рамкови контракти и в сходство с бюджета на НЗОК за съответната година.

От Надзорния съвет на НЗОК за 2024 година са признати правила по член 3 и член 4 от ЗБНЗОК за 2024 година, които не са одобрени на съображение оповестената за противоконституционна наредба на чл.55а, алинея 2 от ЗЗО, като текстовете за установяване, наблюдаване, надзор и регулация са в осъществяване на член 55а, алинея 1 от ЗЗО и са нормативно открити и признати в подписаните НРД за медицинските действия 2023-2025 година и надлежно самостоятелните контракти с изпълнителите на здравна помощ през 2024 година

Приетите текстове, с които се ползва регулацията по отношение на осъществяването на член 3 и член 4 от ЗБНЗОК за 2024 година са според член 55а, алинея 1 от ЗЗО са законосъобразни и не са противоконституционни. Прилагането им не води до отменяне от възнаграждение на осъществена активност по причина - надвишаване на контрактувани размери за изпълнителите на извънболнична  и болнична здравна помощ.

Прилагането им дава опция в годишната стойност, избрана със съответният ЗБНЗОК, да се възнамеряват разноските на размерите медицински действия, изпълнявани в изискванията на болничната помощ - от време на време в границите на избрани интервали в календарната година в подписаните контракти с изпълнителите на БМП.

По реда на въведеният с НРД за медицинските действия от 2020г. и настоящ в сегашния миг - „ Механизъм “ от НЗОК се заплаща цялата осъществена активност по КП/КПр/АПр на изпълнителите на БМП в годишния интервал. За месеците в годината избрани в няколко интервала, в границите на размера на одобрените от Надзорния съвет месечни стойности - изпълнителите на БМП възвръщат на НЗОК разликата сред цената на заплатената активност над одобрената месечна стойност в настоящите месеци. Когато в края на бюджетната година, откакто е заплатена цялата осъществена активност през всички интервали в календарната година се открият икономии от авансово одобрените средства от някои от изпълнителите на БМП, то с тези средства по реда на член 4 от ЗБНЗОК за 2024 година Надзорният съвет на НЗОК може да поправя размерите на месечните стойности за тези реализатори на БМП, като компенсира стойностите, които са възобновени на НЗОК,формирани по реда на Механизма. Компенсиране на месечните стойности в нарастване Надзорния съвет на НЗОК може да реши и със средства от запаса по бюджета на НЗОК, или от неусвоени средства по други индикатори на разноските на НЗОК за съответната календарна година.

В Националните рамкови контракти за медицинските действия за 2023 – 2025 година са контрактувани и признати текстове в член 185, алинея 3 - за изпълнителите в извънболничната здравна помощ и в член 371, алинея 3 и алинея 4 - за изпълнителите в болничната здравна помощ и в 122, алинея 3 от Националния рамков контракт за денталните действия за 2023 - 2025 година - за изпълнителите на дентална помощ, които имат за цел при положение на неравномерно разходване на бюджетните средства на НЗОК през избраните интервали на бюджетната година с съответни открити отклонения от плануваните средства със ЗБНЗОК към 31 декември на съответната година, да се пристъпи към смяна в контрактуваните цени и размери, тъй че оставащите бюджетни средства да подсигуряват възнаграждение на регистрираните през календарната година медицински и дентални действия, предоставени на здравноосигурените лица.

Предварителната прогноза за предстоящото осъществяване към 31 декември 2024г. на здравноосигурителните заплащания за здравна и дентална помощ, в която се включва регистрираната и заплатена към сегашния миг активност от изпълнителите на здравна и дентална помощ с контрактуваните увеличени цени през 2024г. демонстрира, че през 2024г. НЗОК и БЛС биха могли да приложат само наредбата на член 371, алинея 3 от НРД за медицинските действия 2023-2025г., отнасящи се за изпълнителите на БМП.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР