В случай, че предпочитате овчето сирене, е добре да сте

...
В случай, че предпочитате овчето сирене, е добре да сте
Коментари Харесай

Пробутват ни краве сирене за овче

В случай, че предпочитате овчето сирене, е добре да сте по-бдителни, когато купувате този към този момент „ разкош “ млечен артикул.

 

Експерти предизвестяват, че в последно време все по-често ни пробутват краве сирене за овче поради по-високата цена. Оказва се, че единствено едно от общо 5 изследвани и предлагани на пазара овчи сирена съдържа в действителност овче мляко, а останалите са примес от овче и краве мляко, сигнализират от „ Сдружение за налична и качествена храна “ след направените лабораторни проби. На купувачите също им прави усещане, че в последно време овчето сирене не дава отговор на обичайния усет.

 

Проверките и проучванията от пет от най-скъпите и известни на родния пазар овчи сирена сочат, че единствено едно от тях в действителност дава отговор на наличието, изписано на етикета. Останалите са примес, въпреки на етикета да написа „ 100% овче сирене “. При някои от марките процентът на краве мляко доближава 50, а при останалите е сред 25 и 30%.

С тарикатлъка си търговците подвеждат потребителите, само че не си дават сметка, че това ще им излезе скъпо, тъй като всеки, който заплаща висока цена търси качество и неналичието на такова ще го откаже от продукта.

 

Това е фрапантно нарушаване на конкурентното право, защото кравето мляко е три пъти по-евтино от овчето. По този метод производителите получават три пъти по-ниска себестойност на продукта, а клиентът бива измамен по извънредно безочлив метод.

Ако се замислим, че някои хора купуват овче сирене поради нетърпимост към кравето мляко, казусът става още по-сериозен. Наличието на неотбелязан на етикета артикул може да провокира тежка алергична реакция.

 

Притисната от сигнали на консуматори БАБХ прави инспекция по изнесената от „ Сдружение за налична и качествена храна “ информация за регистрирани несъответствия в 4 марки овче сирене, предлагано на нашия пазар. Държавната компания събира и подробна информация за съответните производители на сирена. БАБХ ще извърши инспекции в млекопреработвателните предприятия на вложените първични материали, вземайки проби от тях.

 

В случай на открито нарушаване, производителят ще бъде глобен. В закона е планувано глоба сред 2 и 4 000 лв. при първо нарушаване, само че както се досещате тези санкции са оскъдни спрямо многомилионните обороти, осъществени от компаниите.

Инфо: Уикенд

Тагове: търговци краве сирене Овче сирене сирене смес нелоялни търговци съдържание етикет
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР