В следващия парламент коалиция Солидарна България ще отстоява пълно компенсиране

...
В следващия парламент коалиция Солидарна България ще отстоява пълно компенсиране
Коментари Харесай

Манолова: Държавата е абдикирала напълно от малките земеделски производители

В идващия парламент коалиция " Солидарна България " ще отстоява цялостно компенсиране на вредите при естествени бедствия, обезпечаване с присъединяване на страната на земеделската продукция и безлихвено кредитиране на потърпевши аграрни производители.

Председателят на " Изправи се България ", част от коалиция " Солидарна България ", се срещна през днешния ден с потърпевши от пороите и градушките аграрни производители от Плевенска област. Те се оплакаха от изцяло унищожени посеви - царевица, ечемик, слънчоглед, от залята от пороя инфраструктура и наводнени домове и дворове и унищожено имущество.

" Държавата изцяло е абдикирала от нас, земеделските производители " - оплакаха се хората от с. Славовица, Плевенско.

По думи на Манолова съгласно разпоредбите на Министерството на земеделието могат да бъдат обезщетени единствено 100% унищожени посеви, а преценката за провалите се прави от служители. Това значи, че дори хора, чиито посеви са унищожени на 90% няма са получат и стотинка обезщетения.

" Отказахме се от застраховането тъй като и в годините, в които сме си застраховали площите, застрахователните компании намираха метод да не ни платят обезщетение " - споделиха земеделските производители. Според Манолова това е по този начин, тъй като страната отсъства и при оценката на вредите при бедствия, и от крайните решения на застрахователите да платят или не на потърпевшите.

Манолова даде обещание, че ще помогне на потърпевшите да подадат заявки за еднократна помощ в размер на 1578 лева на потърпевши семейства в Агенцията по обществено подкрепяне, след което те ще могат да аплайват за 2500 лева за съоръжение и ремонтни действия.

" Големият проблем е с унищожените аграрни култури, за които Министерство на земеделието най-вероятно ще откаже цялостно компенсиране, тъй като ще одобри, че не са унищожени изцяло на 100% " - съобщи ръководителят на " Изправи се България ", част от " Солидарна България ".

Манолова се ангажира, че ще упорства всички пострадали да получат компенсиране от страната от Министерството на земеделието, само че това най-вероятно ще се случи на по-късен стадий, когато се обезпечи финансиране.

" Проблемът е, че през последните 15 и повече години разнообразни държавни управления изцяло неглижираха земеделските производители. Големите в земеделието се оправят сами, а дребните кучета ги яли " - разяснява тя.

Коалиция " Солидарна България " в идващото Народно заседание ще предложи предпазен законодателен пакет в поддръжка на дребните аграрни производители. Той ще включва механизъм за компенсиране на вреди при естествени бедствия (и с европейско, и с национално финансиране), обезпечаване за всички аграрни производители, като страната да взе участие в заплащането на застрахователните награди и да управлява заплащането на компенсации, безлихвено кредитиране на аграрни производители, претърпели вреди при бедствия за продължение на активността, компенсиране на производителите при дъмпингови цени от импорт на селскостопанска продукция, основаване на взаимен фонд с европейско и национално финансиране, в това число със съучастничество на земеделските производители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР