В ситуация на предизборна кампания щеше да бъде безпрецедентно депутатите

...
В ситуация на предизборна кампания щеше да бъде безпрецедентно депутатите
Коментари Харесай

Свободният пазар можеше да донесе по-ниски цени на тока за бита

В обстановка на предизборна акция щеше да бъде невиждано депутатите да оставят решение, което главно да промени метода, по който е проектирана жизненоважна услуга като доставката на сила. Тя обаче в годините беше отлагана не един път по разнообразни аргументи. А тематиката постоянно е била извънредно деликатна за българите, припомняйки си митингите от 2013 година, който смъкнаха държавното управление. И въпреки промяната да беше съживена през октомври предходната година, политическият звук по нея се появи последните седмици, откакто стана ясно, че отиваме на предварителни избори. С три законопроекта за анулацията на либерализацията съвсем всички партии скочиха да пазят потребителите от „ високите цени на тока “, които обаче изобщо не е несъмнено, че щяха да бъдат такива.
Още живот за въглищата
В България за излизането на битовите консуматори на свободен пазар на ток се приказва още от 2015 година, по европейска инструкция това трябваше да се случи още през 2014. И въпреки главният претекст на политиците да бяха „ отрицателни последствия за крайните битови консуматори ” и „ заплаха от внезапен скок на цените “, повода за запазването на контролирания пазар наподобява е опцията Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ още веднъж да бъде включена в енергийния микс, потушавайки най-малко за малко напрежението измежду енергетици и миньори, гарантирайки си гласове на идните избори.

Темата беше дискутирана по време на кръгла маса, проведена от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД). Според Руслан Стефанов, програмен шеф и основен икономист в Центъра либерализацията е политически проблем сега, защото тя „ ще коства гласове на някой “.

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар е „ изкуствено дишане “ от страна на страната към въглищната промишленост, чийто резултат ще са по-високи сметки и в допълнение кашляне за хората “, разяснява във Фейсбук някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

Според Стефанов в действителност би трябвало да се свърши доста практическа работа по промяната, защото това е най-хубавата измислена система, с цел да няма субсидиране на свръхбогати хора, само че да има задоволително опция за идентифициране на енергийно бедните и да може човек самичък да ръководи потреблението си. 

Мартин Владимир от ЦИД също добави, че отлагането няма нищо общо с семействата, а с продължаващото субсидиране на въглищните централи и опит да се запазят работни места, които са окончателно изгубени.
А цената...
Ако промяната беше призната битовите консуматори щяха да продължат да бъдат предпазени през цена на тока, която щеше да се дефинира от Министерски съвет и към която Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) прибавя отплата за търговците - до 7% от заложения таван от Министерски съвет. 

Не знаем по какъв начин щеше да наподобява цената за потребителите, тъй като тя щеше да зависи от компенсацията, която регулаторът дефинира. Обаче, това което сигурно виждаме, че през последните месеци междинната цена на борсата е по-ниска, в сравнение с е миксовата на Национална електрическа компания, разяснява пред Economic.bg Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. 

Според Александър Давидов, шеф на отдел „ Енергийни салда, секторни политики, тактики и пазари “ в Министерство на енергетиката тази година беше най-удачната за процеса и като мотив той също посочи това, че сега цените на борсата са доста по-ниски от контролираните и либерализацията можеше да се случи безболезнено. 

Трудът ни с сътрудниците ще го отсрочат с година и половина. Драмите с либерализацията на пазара са от 2014 година и най-сетне се откри министър, който съумя тези промени да влязат в закона и сега ги отсрочват с още една година, сподели още той. 

Предвид всички прогнози за идващите месеци може да се окаже, че потребителите, оставайки на контролиран пазар може би ще заплащат повече, в сравнение с биха плащали на свободния.

Според Стайков това е един от главните причини Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ да спре да продава на контролиран пазар, тъй като, в случай че тя е толкоз конкурентна може да продава на свободен, само че тя не го прави тъй като там цените са по-ниски.

Логиката на политиците е да вкарат тази неконкурентна централа с надпазарна цена в сегмента, който по формулировка би трябвало да е предпазен – контролираният пазар е за предпазени консуматори. И вместо те да получат по-ниска от пазарната цена, те получат по-висока, тъй като се вкарва в микса Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, добави специалистът от Института. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР