В сезона на праза малко са домакинствата в България, които

...
В сезона на праза малко са домакинствата в България, които
Коментари Харесай

Скромният праз има силата да намали холестерола и да стабилизира захарта в кръвта

В сезона на праза малко са семействата в България, които да не го поставят на трапезата си. А по селата се запасяват с праз за цялата зима. Нищо, че в този момент в огромните вериги този зарзават се намира съвсем през всички сезони. И това не е инцидентно. Яде се недопечен, яде се на яхнии, на супи, на баници. Празът е прочут на индивида от антични времена със своите потребни свойства и неповторим усет.Отглеждан е в античен Египет, а античните гърци са го употребявали и за възстановяване на здравето си.В античен Рим празът е считан за храна на богатите. Известно е, че император Нерон го е консумирал в огромни количества, преди да произнесе дълги речи.Сега този зарзават е неразделна част от доста обичайни ястия на разнообразни народи.
Празът е повече от 80% вода. Това значи, че наличието на калории в него е доста ниско. В взаимозависимост от изискванията, при които празът пораства, неговото калорично наличие може да варира от 30 до 60 kcal. Протеините в 100 грама артикул – 1,5 гр, мазнините – 0,3 гр, въглехидратите – 14 гр, диетичните фибри – 1,8 гр.
Ползи за здравето от праза Този непретенциозен зарзават има силата да понижава холестерола и да стабилизира захарта. Празът е източник на разтворими диетични фибри, с помощта на които равнищата на холестерола понижават, а равнищата на кръвната захар се стабилизират. Това понижава риска от развиване на сърдечно-съдови болести.
Празът понижава риска от развиване на рак Въпреки че празът съдържа малко макронутриенти, той е богат на други потребни субстанции. Учените даже са потвърдили, че потреблението му понижава риска от развиване на рак. Празът е богат на флавоноиди, които имат противовъзпалителни, антидиабетни и противотуморни свойства. Яденето на този тип лук предотвратява появяването на рак на стомаха, простатата, ендометриума, устната лигавица, бъбреците и други органи.
Богат е на витамини Празът съдържа и огромно количество витамини. Богат е на витамини C, K и A, както и на фолиева киселина и на витамин B6. Освен това съдържа минерали като калий, калций и желязо. Витамин К може да понижи риска от остеопороза и кариеси.
Празът може да бъде и нездравословен! Има доста малко противопоказания за праза, защото този артикул нормално не се употребява в огромни количества. Не се предлага потреблението на праз, изключително недопечен, в огромни количества при хора, страдащи от стомашно-чревни болести. Празът съдържа висока централизация на фруктани, които могат да причинят храносмилателни проблеми. Фруктаните са комплицирани въглехидрати, които са сложни за мелене, изключително за хората с сензитивен корем. Ето за какво, в случай че имате киселини, гастрит или язва на стомаха, сведете потреблението на праз до най-малко. На деца под тригодишна възраст се предлага да се дава единствено термично обработен праз, с цел да не се нервира стомашната лигавица. Също по този начин празът би трябвало да се изключи от диетата, в случай че сте „ чувствителни към сяра “, поучава диетологът. Как да приготвяте праза по най-полезния за здравето метод? Празът би трябвало да бъде подложен на термична обработка за стеснен интервал от време. Пърженето води до най-голяма загуба на биофлавоноиди – химикалите, които придават цвета на зеленчуците и са носители на антиоксидантните свойства. Биологичната му интензивност се резервира при варене за по-малко от 10 минути, по тази причина е по-добре празът да се готви за не повече от 5 минути. Когато избирате праз внимавайте стъблата да не са „ лигави “. Индикатор за свежестта на праза са листата. Избягвайте да купувате праз с меки или загнили листа. Това значи, че продуктът е стоял дълго време на щанда и е изгубил свежестта си.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР