В сърцето на Сърнена Средна гора, в района на град

...
В сърцето на Сърнена Средна гора, в района на град
Коментари Харесай

Пещерата на посветените - врата към отвъдното за траките

В сърцето на Сърнена Средна гора, в региона на град Брезово и селата Розовец, Бабек, Свежен и Златосел, се е намирал един от религиозните и политически центрове на траките, обитавали тези земи към четири хиляди години преди Христа. 



В него е имало гробница /долменът Плочата/, мегалитни уреди, които са служили за всеобща посветителска обредност и наблюдаване на небесните тела /Слънчевата врата със слънчевия диск, Пещерата на посветените/, а евентуално и още доста други, които към момента не са открити и разказани. Тази догадка, споделена от проф. Валерия Фол, се поддържа от откритите инцидентно още през 1851 година от братя Шкорпил находки и по-късните разкопки на богати аристократични погребения. Това са златен венец, сребърен ритон, два златни царски пръстена, сребърни приложения от декорация на конска екипировка. 



През последните няколко дни там под управлението на проф. Валерия Фол се организира следващата изследователска експедиция и бяха открити още четири нови обекта. Сред тях е и сензационната находка Пещерата на отдадените. Те са същински перли в огърлицата от мегалитни и скално изсечени монументи отпреди няколко хилядолетия, разяснява проф. Валерия Фол. Както всяка година в експедицията вземат участие и локалните краеведи Гънчо Прасков, Радню Шопов и Станка Матева.

Развитието на политически и набожен център на това място в Сърнена Средна гора е стратегически избор на античните, счита изследователката на живота на античните траки. Стара планина е естествена бариера от север, а Средна гора предлага стратегически височини за наблюдаване на юг. 



  Реките, а и земята са златоносни и този факт е бил прочут на древните 

Те са употребявали залежите от злато и мед както от реките, по този начин и от недрата на земята. Заедно с тях  отглеждането на животни, дърводобивът и пчеларството са осигурявали разцвет на региона и са определяли образуването на местни политически центрове.

Траките почитали природата като Великата богиня майка. Те правили възлияния в нейна чест  със свещените за тях течности - вода, вино, мляко, мед и кръв от жертвено животно. Тези възлияния правели в  олтари в скалите - издълбавали в тях по-големи и по-малки ями и улеи, от които течностите да се оттичат. В тези каменни олтари оставяли и блага - цветя, самун, месо, сирене, плодове, мед.

Един от тези олтари бе открит в землището на Розовец предишния ден в скалата, която участниците в експедицията нарекоха Лицето. В землището на село Свежен, покрай Яйцето на Змеицата, професор Фол и екипът откриха и други два обекта - Ритуалния кръг, наименуван от професорката " Давам, с цел да дадеш " и така наречен Големия жертвеник. Ритуалният кръг е с два олтара - единият за възлияния на течности, а другият за слагане на блага. В непосредствена непосредственост с Ритуалния кръг има античен римски път. Според проф. Фол хората, които минавали по този път, оставяли блага на боговете. Точно под този Ритуален кръг са оживели остатъци от мегалитна стена. Тези остатъци са с размери 4.5 м дължина и съвсем 3 м височина. 

На към 50 м от него се намира познатият от предходни експедиции мегалит Яйцето на Змеицата - огромен скален къс  е завършен като яйце и подложен върху особено изработен улей в наклонени на юг грунтови скали.

  За античните от галактическото яйце се ражда животът, 

по тази причина евентуално те са му посвещавали своите обреди в дните на зимното слънцестоене или на пролетното равноденствие, когато цялата природа се приготвя за раждането на нов живот.

Край Яйцето на Змеицата и Ритуалния кръг е Големият жертвеник.  Основната канара в него е с внушителни размери  8 м на 5.40 м и е насочена изток-запад. В нея са издълбани три огромни овални ями с улеи за оттичане.

Освен олтарни уреди обаче, в региона на община Брезово се откриват мегалитни монументи, които са имали в древността друго предопределение - те са били употребявани за посветителска обредност, като в разнообразни случаи в тези ритуали взели участие всеобщо и мъже, и дами - без оглед на тяхното състояние, или единствено от мъже аристократи. Например един от най-интересните обекти е Слънчевата врата. Тя съставлява гигантско мегалитно оборудване в землището на Розовец. Според проф. Валерия Фол там преди хилядолетия се е изпълнявала всеобща посветителска обредност, в която взели участие и мъже, и дами, и елементарни хора, и аристократи.

Безспорно обаче най-сензационният обект в тази скъпа сбирка от антични монументи е Пещерата на отдадените, наречена Корабът.  За това гигантско и изумително оборудване, наподобяващо пещера, може да се предложи догадка, която разкрива духовното развиване на античните траки, уверена е проф. Валерия Фол.

Нарекохме обекта Пещерата на отдадените, тъй като имитира пещера, а наименованието Корабът е обещано от локалните хора, поради една от скалите, която прилича мачта на транспортен съд. Всъщност това не е пещера в същинския смисъл на това разбиране, тъй като в региона не се откриват такива естествени формирания, разяснява проф. Валерия Фол. Според нея обаче вътре в самото оборудване са влизали стеснен кръг мъже аристократи, които са изживявали алегорично отиването в отвъдното, с цел да получат познание и да се родят алегорично още веднъж като хора, които към този момент са просветени. Проф. Валерия Фол счита, че неслучайно входът към тази Пещера на отдадените е от запад - посоката, която от дълбока античност се счита за обвързвана с отвъдния свят - натам залязва Слънцето, с цел да се роди на идващия ден от изток.

Мегалитите в Сърнена Средна гора провокират огромен туристически интерес.  Затова наскоро община Брезово предложи на Министерството на туризма мегалитните формирания да бъдат необятно рекламирани като туристически обекти на знакови места в България, Европа и света - по летища, жп гари и на известни пощади.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР