В Сапарева баня представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще

...
В Сапарева баня представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще
Коментари Харесай

Представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”

В Сапарева баня показаха плана “Културно завещание и културно бъдеще за община Сапарева баня ”, част от план “Древна Германея ” наМега плана с национално и предпочитано знаение „ Сапарева баня - Кюстендил - България ”.

Събитието почетоха регионалният шеф на Кюстендил инж. Александър Пандурски, неговият заместител Валентина Караганова, Илинка Никифорова- зам. регионален шеф на Перник, представители на регионални камари на ТПП, кметът на Сапарева баня Калин Гелев и ръководителят на Мега плана Даниела Димитрова. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на Министерство на регионалното развитие Иван Шишков и от Цв. Симеонов, ръководител на УС на БТПП.
Д-р Светла Петрова, началник на плана “Древен град Германия ” описа за културното завещание на Сапарева баня и за бъдещите обекти, посредством които то ще бъде показано на гостите и жителите на общината. Изтъкната бе хилядолетната история и просвета на региона, свидетествата за нейното битие и развиване. Дигитализацията на културното завещание на общината показа Димитър Игнатов, който заключи туристическия артикул във всички аспекти на туризма.
Проф. В. Панов от Европейския политехнически университет показа формите и дисциплините за образование на фрагменти от района, свързани с успеш> ното осъществяване и деяние на плана – в региона на нововъведенията, зелената сила, строителството и други Арх. В. Петкова изясни методите за техническото пренасяне на гробницата, нейната консервация и реституция, значимостта ѝ като детайл отисторията и културата на региона.
Кметът Калин Гелев благодари за презентациите и заключи дейностите по сегашния план, свързани с преместването и експонирането на неповторимата гробница. Участниците и гостите на форума бяха поздравени и от регионалния шеф инж. Пандурски, който им пожела още по-големи триумфи и осъществяване > на всички хрумвания, залегнали в осъществяването на Мега плана.
Дейността на участниците във форума продължи с представянето на Мега плана в частта културно завещание и културно-исторически туризъм пред представители на Световната организация по туризъм.
Като част от делегацията, която дойде в Сапарева баня и посети региона на 103-градусовия гейзер, бяха и шеф “Европа ” в Световната организация по туризъм, Александра Прианте и държавният секретар на Хърватия.
Сапарева баня е включена в програмата на делегацията, поради невероятните лечебни свойства на минералната вода и бързо развиващият се балнео и СПА туризма.
На 1 юни в София бе формалното разкриване на 68-ата сесия на Регионална комисия " Европа " към Световната организация по туризъм (СОТ). България едомакин на основното интернационално събитие в туризма, което събира делегации от близо 40 страни и над 20 министри на туризма. Делегацията, която посети Сапарева баня, бе част от интернационалното събитие по туризъм.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР