В Сапарева баня дадоха старт на нов проект - реставрират

...
В Сапарева баня дадоха старт на нов проект - реставрират
Коментари Харесай

В Сапарева баня дадоха старт на нов проект - реставрират раннохристиянска гробница

В Сапарева баня дадоха старт на нов план - реставрират раннохристиянска гробница В експозиционна зала, построена по плана, ще се покаже културното завещание на Сапарева баня.



В Сапарева баня през днешния ден бе направена публична първа първа копка по пренасяне на теренна консервация, реституция и експониране на раннохристиянска гробница.

По покана на кмета на общината Калин Гелев церемонията почете и регионалният шеф инж. Александър Пандурски. В наличието на инж. Пандурски, Калин Гелев, зам.-кметовете Славчо Коларски и Емилия Елчинова, арх. Венета Петкова, представители на общинската администрация, на строителния контрол, проектанти и жители бе отслужен водосвет за здраве и триумф на начинанието.

Водосветът отслужи отец Димитър Филибев, който изясни, че по гледище на кмета Гелев стартът на всички положителни и потребни инициативи за общината постоянно е даван с водосвет и благословение. Първата копка се извърши на мястото, където ще бъде преместена гробницата и ще бъде построена експозиционна зала - то е наоколо до самия Гейзера и до резервоарите за минерална вода.



“Работим по плана от две години и съм извънредно щастлив, че настъпи този миг - да дадем формален старт ”, съобщи Калин Гелев. Той изрече големи благодарности на арх. Петкова за цялостното подпомагане по плана и изясни, че гробницата ще бъде вградена вътре в самата постройка, която ще бъде с музейно експониране.

“Най-сетне общината ни ще има съвременно и новаторско място, където да покажем културно-историческото завещание и благосъстояние на антична Германея ”, съобщи кметът.

Областният шеф инж. Пандурски поздрави градоначалника и сапаревобанци за реализирането на плана и акцентира, че той ще способства позитивно за цялостния образ на общината. “Това, което имате като естествени дадености, минералната вода, съчетани със забележителното предишното и в този момент с реализирането на плана, ще даде опция да се развие пълноценно културно-историческият туризъм на територията на Сапарева баня ”, уточни Александър Пандурски. Арх. Венета Петкова изясни, че планът е изработен в две етапи - първата е пренасяне на Античната гробница, вторият - план за експозиционна зала, в която ще се покаже културното завещание на Сапарева баня, а точно - Източният град Германия. “За страдание, от това населено място се вижда малко, защото днешният град Сапарева баня е издигнат върху него. Само при някакви строителни и изкопни действия можем да се докоснем до това завещание. Експозиционната зала ще е модерна, съвременна, ще има интерактивна карта на града и още доста други атрактивни неща ”, изясни арх. Петкова. Старта на символичната първа копка дадоха Калин Гелев и инж. Пандурски, а знак, че начинанието ще бъде увенчано с триумф, пристигна от счупената от раз бутилка с шампанско.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР