В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният сенегалски президент

...
В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният сенегалски президент
Коментари Харесай

Новият президент на Сенегал се оказа с две съпруги

В самия завършек на кандидатпрезидентската си акция новоизбраният сенегалски президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги – Мари и Абса, нещо, което в никакъв случай до момента не се е случвало в Сенегал, показва Франс прес.

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, претендентът на опозицията реши да покаже намерено, че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 % от гласовете. Полигамията (многобрачие) е обичайната и религиозна процедура, крепко вкоренена в сенегалската просвета, отбелязва Агенция Франс Прес.

Мари Кхоне, първата му брачна половинка, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си брачна половинка, Абса, Файе се дами доскоро повече от година.

Полигамията от дълго време е противоречив въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, само че обществената поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, още веднъж сложи тематиката в центъра на дебата в медиите, обществените мрежи и измежду елементарните хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

 Известната социоложка Фату Соу Сар написа в обществената мрежа " Екс ", че " полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, избрани от историята на всеки народ ", преди бързо да разгласява друго известие в същата обществена мрежа: " Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури ".

Много дами в Сенегал обаче са срещу тази процедура, която считат за лицемерна и несправедлива по отношение на тях. Комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида постанови в отчет, оповестен през 2022 година, че полигамията дискриминира дамите и би трябвало да бъде изкоренена, показва Агенция Франс Прес.

Една от водещите  фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била изострен критик на полигамията още в известния си разказ " Едно толкоз дълго писмо ", оповестен през 1979 година

В него тя разказва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на брачна половинка ѝ с доста по-млада жена, и по какъв начин е принудена да одобри този съюз – сложна обстановка, която претърпяват доста сенегалски дами.

Според някогашната министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу новата обстановка в президентския замък " е изцяло невиждана. Досега е имало единствено една първа дама. Това значи, че целият протокол би трябвало да бъде преразгледан ".

Полигамията е необятно публикувана изключително в селските региони Сенегал и е възприета от доста сенегалци, които нормално я одобряват като метод за разширение на фамилията си. Мюсюлманската вяра също по този начин разрешава на един мъж да има до четири съпруги, в случай че разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът планува периодично повтаряне на другите съпруги в осъществяването на съпружеските им отговорности на равни шпации, които може да варират от два до три дни, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР