В различни моменти той се оплакваше, че му е отказан

...
В различни моменти той се оплакваше, че му е отказан
Коментари Харесай

Новите мишени на Кремъл: Русия преследва адвокатите на Алексей На...

В разнообразни моменти той се оплакваше, че му е отхвърлен достъп до разходки, хранителни колета, радио, контакт със фамилията му и даже със съкилийници - и всичко това видимо оставаше индиферентно.

Но когато предишния петък публицисти му оповестиха на правосъдно съвещание, че няма юрист, той изглеждаше в действителност замаян.

" Няма по какъв начин! В Кобзев има обиск? ", Навални се чува да споделя в аудиозапис, визирайки дългогодишния си юрист Вадим Кобзев.

 

Няколко дни по-късно той научава, още веднъж от публицисти, че Кобзев и други двама юристи, с които е работил, Алексей Липцер и Игор Сергунин, са в следствения арест. Те са застрашени от до шест години затвор за " присъединяване в екстремистка организация ".

Други двама настоящи юристи на Навални, Олга Михайлова и Александър Федюлов, са отвън Русия и евентуално ще останат там, с цел да избегнат ориста на сътрудниците си.

В дългата сага на гонене на Навални груповата кавга с неговите юристи бележи нов стадий както за най-големия политически противник на съветския президент Владимир Путин, по този начин и за това, което е останало от гражданското общество в Русия.

" Както по руско време, преследват освен политически деятели, трансформирайки ги в политически пандизчии, само че и техните юристи ", споделя Навални в аудиозаписа в непосредствена реакция на новината по време на петъчното чуване.

Законова рамка

Към тази седмица са минали повече от 1000 дни, откогато Навални беше задържан при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след съвсем смъртоносно отравяне.

През целия този интервал и макар че е държан в изолатор за дълги интервали от време, Навални поддържа обществено наличие посредством обществените медии и като обръща оръжието на управляващите против тях.

Откакто е в пандиза, той е завел десетки правосъдни каузи против нарушавания, които съгласно него са осъществени от затворническите управляващи. В резултат на това екипът му пресмята, че той е участвал на повече от 300 правосъдни съвещания през последните години.

 

Въпреки че множеството от тези чувания се организират в спонтанни правосъдни зали в пандиза, а Навални се явява отдалечено посредством видеовръзка, те дават опция на обкръжението му и на необятната общност да го видят и чуят.

 

Навални употребява чуванията, с цел да показва борбения си дух и да държи речи, трансформирайки правосъдната зала в политическата сцена, от която Кремъл толкоз доста желае да го лиши.

 

По време на тези правосъдни съвещания и в изявленията си в обществените мрежи Навални изглеждаше извънредно осведомен за настоящите събития.

Сега юристите му са упрекнати, че са улеснили това посредством " постоянен трансфер на информация сред водачите и участниците в екстремистка организация ", споделя Иван Жданов, юрист и началник на Фондацията за битка с корупцията, учредена от Навални.

Позовавайки се на документите по делото, които POLITICO не може да ревизира, защото не са оповестени, Жданов съобщи, че прокурорите са показали като уличаващи доказателства редица онлайн видеоклипове, оповестени в платформи, свързани с Навални. Жданов съобщи, че всички видеоклипове са свързани с експанзията на Русия против Украйна.

Как Навални съумява да получава информация и да популяризира посланията си, макар че е под непрекъснато наблюдаване, е загадка, строго защитавана от екипа му.

Правна принуда

Поддръжниците на Навални са уверени, че дейностите против юристите му са част от напъните да му се запуши устата.

Арестите бяха осъществени малко след влизането в действие на правосъдно решение от август, с което Навални беше наказан на 19 години в затвор със специфичен режим, наред с други обвинявания, за екстремизъм. Опасенията са, че всеки миг той може да бъде изместен в далечен район, където да бъде подложен под карантина преди президентските избори през март идната година.

Екипът му предизвести, че без или с по-малко юристи, поддържането на контрол и предпазването му от вреди ще бъде още по-трудно. " Ужасяващо ", съобщи близкият съдружник на Навални Леонид Волков в предаването " Х ".

Арестите са и по-широк сигнал за съветските юристи, че са на крачка от това да работят като бранители... и да станат обвинени.

" Адвокатите се приравняват към тези, които пазят ", споделя Евгений Смирнов, юрист от съветската група за отбрана на правата на индивида " Първи отдел ". " Така че, в случай че пазят Навални, те самите са участници в екстремистка активност ".

Адвокатската специалност в Русия от дълго време е подложена на напън, като през последните години няколко високопоставени юристи, измежду които и Смирнов, избягаха от Русия заради боязън от гонене.

Но войната против Украйна ускори напрежението и даде на управляващите спомагателни оръжия за преследването им. В един от образците Дмитрий Талантов, изтъкнат юрист, прочут най-много с това, че е защитавал прочут обвинен в държавна измяна, е изправен пред угрозата да получи до 10 години затвор за разпространяване на " подправени вести " за съветската войска.

Като по-мека мярка, която притегля по-малко публично внимание, юристите могат да бъдат лишавани от лиценз и за това, че не следват линията на Кремъл.

 

Неотдавнашно държавно предложение предлага лишаване на лицензите на тези, които са били отвън Русия за повече от една година " без основателна причина ", което явно цели да прочисти специалността от критиците на режима.

 

Дори и в този подтекст карцерът на юристите на Навални е незабравим както с броя на задържаните юристи, по този начин и с тежестта на отношението към тях и обвиняванията.

Журналистът Павел Канигин, който е непосредствен другар на Липстер, един от задържаните юристи, споделя, че екип на специфичните сили с маски се е появил в дома на юриста в ранните утринни часове предишния петък, събуждайки брачната половинка и двегодишната му щерка.

През идващите няколко часа те обръщат дома на Липстер с главата надолу; евентуално в търсене на доказателства, които го свързват с Навални, макар че той не работи за политика от лятото на 2022 година, споделя Канигин.

Дело на отбраната

 

При състояние, че процентът на оправдателните присъди в Русия е под един %, а броят на политическите пандизчии в Русия непрекъснато нараства, някои се питат дали юристите на отбраната към момента имат значима роля.

Смирнов съпостави това, което юристите могат да предложат, с палиативни грижи. " Това е като доктор, който лекува човек с тежко заболяване и безнадеждна прогноза ", сподели той. " Вие към момента го лекувате и го хващате за ръка, с цел да намалите страданието му ".

Той добави, че юристите оказват помощ на обвинените да не позволяват " глупави неточности " под натиска на правоприлагащите органи и, както в тази ситуация с Навални, да основават правни спънки. " Не можем да ги улесняваме прекомерно доста, с цел да вкарват хората в пандиза ", сподели Смирнов. " Трябва да има опозиция, с цел да не изгубят всякакво чувство за граници ".

 

В отговор на арестите група юристи започва петиция, в която приканват за тридневна стачка от 25 октомври в символ на митинг против " атмосферата на принуждение и изтезания, заплашване, директни закани за свободата, здравето и живота ".

 

До момента петицията е подписана от към 230 души, което е единствено дребна част от съветската адвокатска общественост, която се състои от десетки хиляди практикуващи адвокати.

 

Рисковете, свързани с подписването на петицията, са обилни и евентуално са отблъснали хората, обявиха няколко юристи пред POLITICO. Особено откакто заместник-министърът на правораздаването на Русия Михаил Бешмелницин беше представен от държавната осведомителна организация ТАСС да предизвестява юристите да не се причисляват към стачката идната седмица. Междувременно Федералната адвокатска камара на Русия в свое изказване помоли членовете си да се въздържат от дейности от " политически темперамент " и " демагогски звук ".

 

Андрей Рагулин, съавтор на петицията, дефинира изказването като знак, че камарата се е отказала от ролята си да пази ползите на юристите.

 

Той добави, че макар дребния брой подписали се е " удовлетворен от обстоятелството, че към момента има хора, които не се опасяват намерено да изразят мнението си по проблематични въпроси ".

 

" Те са героите на нашето време ", сподели той.

Навални в изолираност

 

След като научи, че още веднъж няма да има юрист на второто чуване във вторник, Навални още веднъж изглеждаше комплициран. Той съобщи пред съда, че е получил публично писмо, в което се споделя, че в случай че няма юрист, " би трябвало да предприеме стъпки, с цел да си откри подобен ".

" Какви стъпки би трябвало да подхваща, когато даже не разбирам какво се случва с моите юристи, когато никой няма право да ме посещава? ", попита той съгласно стенограмата от чуването, направена от Mediazona.

" Аз не знам нищо ", добави той. " Напълно съм изолиран от всякаква информация ".

На идващия ден, на следващото чуване, казусът изглеждаше решен. Без да знае Навални, който се яви посредством видеовръзка, с делото му се зае нов юрист - Леонид Соловьов. Според присъстващи публицисти Соловьов е бил позволен в правосъдната зала едвам откакто чуването към този момент е било почнало.

По-късно съдията прочете присъдата: Навални е съумял отчасти да оспори разноските, които е заставен да заплаща за пътуването на обвързваните с страната наблюдаващи на пандиза за чуванията му. Сега той им дължи 6 905 рубли (около 70 евро), а не 21 000 рубли.

Веднага по-късно видеопотокът беше изключен, което не даде време на Соловьов и Навални да се посъветват и още веднъж вкара политика в изолираност.

И въпреки всичко ден по-късно в блога на Навални се появи нов пост, в който той показва поддръжката си за арестуваните юристи и приканва сътрудниците им да ги защитят.

" Винаги съм призовавал съветските жители и в този момент ги приканвам непрекъснато, постоянно, при всяка възможност; да работят, да пропагандират и да гласоподават против Путин и неговата Единна Русия ", гласеше текстът.

" Това не е екстремизъм, а законна битка против едно нелегитимно държавно управление ".

 

 

Публикация на Ева Хартог в, преводът е на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР