В рамките на 5 последователни вечери възрожденска Копривщица ще събере

...
В рамките на 5 последователни вечери възрожденска Копривщица ще събере
Коментари Харесай

За първи път Фестивал на изкуствата в Копривщица от 25 до 29 август

В рамките на 5 поредни вечери възрожденска Копривщица ще събере под намерено небе някои от най-хубавите български музиканти и артисти за първото издания на Фестивал на изкуствата „ Master of Art “, което ще се организира сред 25 и 29 август.

За първи път в града онлайн ще свири цялостен симфоничен оркестър и за първи път ще бъде изпълнявана музика от толкоз разнообразни музикални жанрове – опера, мюзикъл, джаз и фънк. А в Народното Читалище „ Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869 “ ще бъдат прожектирани филми за изкуство. Зад плана стоят ентусиазмът и упоритостите на Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин.





- Как се роди концепцията и за какво тъкмо в Копривщица?

Роди се от нуждата, която изпитахме едно лято, до момента в който седяхме в нашия дом. От няколко години имаме къща в Копривщица със брачна половинка ми и нашата другарка и кума Хилда Казасян. Тримата си стояхме на двора и примерно на 5-тата вечер си казахме: „ веднага да имаше да отидем на един филм, да гледаме едно кино, да отидем на един концерт “. И си казахме „ когато на човек нещо му липсва, той би трябвало да си го набави “ и започнахме да мислим за какво тук няма един годишен фестивал.

Мястото е централно, на равно разстояние от София и Пловдив, могат да идват от Казанлък и огромните средногорски градове, въобще географски мястото е доста уместно. Има тези фантастични минерални извори – Хисаря, Старосел, Стрелча, Павел Баня също не е надалеч. Освен това е градът на Димчо Дебелянов, има фантастична традиция – същинска, остаряла, огромна за Дебеляновите дни и за Националния събор за национално творчество, който се случва на всеки 5 години. Но годишно, концертно и музикално няма събитие, което да зарадва гостите.





" Училището на града е фантастично с доста хубави, младежи, които са любопитни и имат доста добър клас по-информатика само че тези младежи би трябвало да имат място, където да обогатяват душите си. Така че, уповавам се за всички придошли и локални хора това събитие да бъде забавно, да го споделят с нас и да ги зарадваме ", споделя оперната певица Александрина Пендачанска и добавя:

" Пет културни вечери, в които ще има и спектакъл, и музика онлайн, и кино прожекции, и на тази лятна сцена за първи път ще излезе цялостен симфоничен оркестър. Разкажете ни повече за програмата. – Много е амбициозна. Не мога да скрия, че и тримата – и аз, и Хилда и Найо – сме с огромни упоритости. Получихме поддръжка и от кмета на града Бойка Дюлгярова – един човек, който мисли огромно, преди да стане кмет, тя беше шеф на учебното заведение и го направи чудно с тенис корт, страхотни класни стаи с техника, компютри, таблети. Имат доста сериозна техника за класовете по информатика.

Голяма част от това, което се случи с учебното заведение го направи тя и в този момент към този момент като кмет по същия метод съумява с мащаб и визия да трансформира града. Тя незабавно прегърна концепцията за фестивала и в този момент стискаме палци, всичко да е наред и да е цялостно с хора – удовлетворени и щастливи, тъй че и общината да може да завоюва. Надяваме се това, което общината влага в тази културна концепция да й се върне неведнъж, тъй като това би означавало, че градът ще се изпълни с хора и ще има изгода от това събитие. "





" Изключително съм щастлива. Веднага, когато ми беше направено предлагането аз с отворено сърце одобрих. Разбрах, че ще се случи нещо хубаво и общината се ангажира с мероприятието. Такова огромно събитие е първото след пандемията. Предстои ни огромен арт фестивал, в който ще бъдат показани разнообразни стилове на изкуството и се надяваме на доста туристи, с цел да задоволим както нашите съграждани, по този начин и гостите на града да изживеят едни приятни мигове в Копривщица ", признава Бойка Дюлгярова, която е кмет на община Копривщица.

" Както на всички места пандемията се отрази пагубно на туристическия бранш в града, само че в този момент се усеща раздвижване и се надяваме, посредством фестивала да дойдат доста гости и да се помогне, както на туристическия, по този начин и на ресторантьорския бизнес, най-малко малко. Очакваме 1 500 посетители, като легловият потенциал на града е 1 200, само че ще има настанени и в близките градчета и села. Надяваме се на едно положително наличие на фестивала. На лятата сцена ще бъдат направени браншове, в които да бъдат ситуирани гостите на фестивала, в този момент се изготвят и пейките, с цел да има нужното разстояние при тази пандемична конюнктура. Но считам, че навън ще се случи доста добре и ще бъде безвредно, тъй като сме взели всички нужни ограничения за присъстващите ", обобщава кметицата.







Оперната прима Александрина Пендачанска разкрива елементи от програмата.

Искам да ви опиша, тъй като доста се гордеем с тази стратегия. Откриваме с „ Поетите “ на 25 август, това са някои от най-големите български артисти сега няма да ги изреждам, тъй като сигурно ще изпусна някого, само че в действителност „ Поетите “ съумяха да възпеят българката лирика и кое по-добро място от града на Димчо Дебелянов. Мислим, че е алегорично в града на огромния символист да стартираме тъкмо с „ Поетите “ и сме доста щастливи, че те одобриха да дойдат и да открият фестивала. Надявам се да ни донесат шанс.

На втората вечер прелестната Люси Дяковска ще ни води в света на мюзикъла дружно с Плевенската филхармония и Левон Манукян, който ще дирижира. Това също беше огромно предизвикателство – да доведем цялостен симфоничен оркестър, само че сме доста щастливи, че станаха наш сътрудник в това премеждие. Аз изключително доста се веселя, тъй като Плевенската филхармония е основана от моя дядо Сашо Попов, тъй че всичко се връзва по необикновен метод.





Третата вечер е отдадена на операта и аз имам концерт с Плевенска филхармония на 27 август, под диригентството на Найден Тодоров. Безкрайно съм щастлива, че съумях да го привлека за това първо издание на нашия фестивал. С него постоянно е голяма наслада да пея. Специален ще бъде този концерт, тъй като ще показва едно младо момиче. Така както едно време, преди 33 години, Гена Димитрова ми даде път и ми отвори света и оперната сцена, по този начин се надявам и аз да мога да направя същото за едно отлично младо момиче на име Ралица Богданова. Тя е виртуозна цигуларка, която има луксозен глас, работим дружно от 1 година и се надявам, че публиката ще бъде очарована от нея, по този начин както аз съм.

А на 28-ми, в събота, Хилда Казасян с някои от най-големите български джаз музиканти и със специфичното присъединяване на Васил Петров и Теодосий Спасов ще ни пренесат в това време на старите, сантиментални български филми и музиката, която всички знаем от деца – „ Любимец 13 “, „ Козият рог “, песни и музикални фрагменти, които всички ние помним и доста обичаме. Заедно още веднъж с Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, тъй че тази стратегия с доста хубавото заглавие „ Да послушаме кино “ е същински очарователна.





И закриваме, по какъв начин да закрием – естествено, че с ваучър и с нашите съученици и другари от „ Акага “, които тази година празнуват 30-годишнината от своето основаване. Ние сме от един випуск от музикалното учебно заведение, от всички паралелки на випуск 1989 година. Много е хубаво да сме тук, тъй като тъкмо тези хора сме идвали дружно тук като възпитаници в края на гимназията и сме прекарвали фантастични дни и вечери. И всичко това се повтаря по-много натурален метод и още веднъж с тези хора продължаваме да сме дружно. Те ще закрият фестивала, а преди концерта загряващата група е на техни ученици от „ Академия Акага “.

Като приказвам за предаване на щафетата е значимо да ви кажа и за концерта на най-малките, за децата, който също в неделя, на 29 август, тук, в чудесната зала на читалището и е отворен за всички деца и посетители на Копривщица с композитор Андрей Дреников. Надяваме се да ги зарадваме, да им дадем нещо от хубостта на музиката, да усетят от духа на Копривщица и духа на изкуството. В 5-те дни паралелно с концертната стратегия ще има и филмовата стратегия – 11 прожекции – най-хубавото от. Изобщо доста неща ще се случат тук сред 25 и 29 август.







- Мисля, че всички ние имаме потребност от сходни събития след тази година и половина на изолираност, само че по какъв начин се отрази пандемията на музикалната сцена в България и въобще на изкуството и културата?
 Копривщица посреща Фестивал на изкуствата MASTER OF ART Копривщица посреща Фестивал на изкуствата " MASTER OF ART "
" Изключително съм разчувствана да ви поканя на една сбъдната моя фантазия – целия си съзнатаелен живот съм се стремяла да сътворявам м...

Тежко е, тежко е, само че освен в България. И по света е тежко, мъчно е, само че до момента в който повтаряме, че просто е тежко нищо няма да се промени. Трябва да успеем да се пресъздадем сами себе си, да пресъздадем всичко това, което вършим, да намерим различни способи да стигнем до хората, още веднъж да съживим у тях нуждата от живото изкуство и до момента до живата музика и спектакъл. Така че уповавам се нашият фестивал да способства тъкмо за събуждането и съживяването на това предпочитание, тъй като огладняхме – духовно огладняхме и имаме потребност от изкуство още веднъж.

По време на фестивала ще има и открит имунизационен център, в който всеки искащ може да се имунизира с първа или втора доза против Covid-19.

Автор: Габриела Андреева





Още от СЦЕНА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР