В предаването ,,На кафе“ по NOVA психотерапевтът Димитрина Митрева говори

...
В предаването ,,На кафе“ по NOVA психотерапевтът Димитрина Митрева говори
Коментари Харесай

Психотерапевт говори: Как да познаем, че сме във връзка с нарцисист?

В предаването,,На кафе “ по NOVA психотерапевтът Димитрина Митрева приказва по една доста настояща и проблематична тематика в днешно време, а точно нарцисистите, и по-конкретно връзките с тях.

,,Нарцисистите нормално са хора, които на пръв взор дават тип, че имат доста висока самокритика, извънредно уверени, желаят да са център на внимание, желаят да бъдат видяни непременно “ , споделя тя.
 Каква е разликата сред нарцисист, умопобъркан и социопат?  Каква е разликата сред нарцисист, умопобъркан и социопат?  Каква е разликата сред нарцисист, умопобъркан и социопат?  Каква е разликата сред нарцисист, умопобъркан и социопат?
,,Това обаче е механизъм за свръхкомпенсация, тъй като надълбоко в себе си те са извънредно потиснати, извънредно неуверени, съвсем постоянно са отхвърляни от някой от своите родители, доста по-често от своята майка. Това е техният механизъм за отплата. Те желаят да бъдат харесвани непременно “ , сподели още терапевтът.

,,Те нормално нямат възприятие за виновност. Проблемът постоянно е в другите. Често имат проблеми с престижите и като цяло попадат в едни обстановки, в които все не се схващат с някой, само че са доста обиграни в това да накарат хората да им споделят, с което след това да ги манипулират. Обикновено нарцисистът е много образован “ , добави Митрева.

 на кафе NOVA

Той стартира да се самоизтъква, да се усеща важен, да изпитва възприятие за предимство. Самочувствието му се базира на концепцията за това, че е бил отритнат в детството си, там някъде е претърпял детска контузия.

,,Тези хора са извънредно унищожителни във връзка с метода, по който се случва връзката с тях. Те са унищожителни към самите себе си, доста от тях развиват зависимости. Много постоянно нарцисистът има подобен вид майка, нарцистична майка. Те самите са жертви на домашно принуждение, на татковци алкохолици. И те произлизат от такава фамилна динамичност. И от такава среда “, добави още тя.
 8 известни дами, станали жертви на тормоз и домашно принуждение  8 известни дами, станали жертви на тормоз и домашно принуждение  8 известни дами, станали жертви на тормоз и домашно принуждение  8 известни дами, станали жертви на тормоз и домашно принуждение
Терапевтът акцентира, че най-честият образец в нашата просвета на мъж-нарцисист е доста съумял мъж, който е на доста високи позиции и който надлежно наложително има някакъв тип взаимозависимост. И надлежно той извънредно доста манипулира, управлява. Затрупва те с внимание и похвали в самото начало и по-късно от нищото, без някаква забележима причина, си ги взема назад, стартира да подкопава самочувствието ти и ,,ти си търсиш комплиментите като мишка, на която са ѝ взели сиренцето “.

,,Значи, когато си по отношение на нарцисист, има няколко етапи. Първата фаза е по този начин наречената “love bombing “ фаза, в която той те издига до небесата и ти се чувстваш необикновено, чувстваш се супер значима, ти си най-прекрасната, той е най-прекрасният. Пуска доста дълбоки корени, на всички места в живота ти. Защото е супер контролиращ. Така ти започваш да споделяш с него и безусловно на 100% му се доверяваш “ , добави тя.
 Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие  Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие  Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие  Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие
След което обаче идва идната фаза, в която има извънредно огромно обезценяване. В тази фаза към този момент той демонстрира същинската си същина, само че не на 100% и не напълно. Започва да те кара да се съмняваш малко в себе си, в преценката си, да подлагаш под подозрение интелекта си.

После идва и една доста тежка фаза: ,,Става дума за една извънредно тежка психическа операция, в която в действителност хората стартират да се съмняват в своята преценка, в своя разум, в своите мисли, усеща и планове. Много постоянно, когато сме по отношение на нарцисист, ние си задаваме основния въпрос:,,Добре ли съм? “ Защото нарцисистът стартира да ни кара да усещаме, че ние сме луди, че нещо с нас не е наред. И тогава стартира етапа на изолацията. Тогава стартира да те откъсва от всичките ти познати. “

 жена рев iStock

Психотерапевтът добави и следното: ,,Този сътрудник те откъсва от заниманията, ползите, познатите, околните, даже може да стартира да те кара да напуснеш работа, да ти изяснява, че в този момент може да не вървиш на работа. Ти постоянно чувстваш, че не си задоволително добра. Постоянно си в чувство, че каквото и да направиш, те грешиш. “

Но за какво връзката с нарцисист е толкоз сложна за привършване? Вижте във видеото от,,На кафе “ нагоре!

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР