В последните години италианската мафия рядко цапа ръцете си с

...
В последните години италианската мафия рядко цапа ръцете си с
Коментари Харесай

И мафията в Италия вече не е като едно време: Спря да убива и рекетира, само краде еврофондове

В последните години италианската мафия рядко цапа ръцете си с кръв - убийствата, търговията с опиати и изнудванията към този момент не се гледат с положително око от доновете, написа Ройтерс. Вместо това мафиотите се насочиха към закононарушения с по-нисък риск, описват италианските прокурори пред организацията, написа Инвестор и Българска телеграфна агенция.

Един от тласъците са милиардите евро, които страната получава за възобновяване на стопанската система след пандемията от ковид. Фондовете, в това число и от Европейски Съюз, се оказват същинска берекет за нарушителите с " бели якички ", които създават схеми за укриване на налози и друго присвояване на средства.

Прокуратурата в Италия проверява евентуална скица за измами със средства от Европейски Съюз на стойност 200 милиарда евро. По данни на премиера на страната Джорджа Мелони единствено през април са разкрити злоупотреби по стратегии за възстановяване на жилищата на зад 16 милиарда евро.

Не всяко закононарушение е дело на мафиоти, само че ползата на някогашните " биячи " е много сериозен.

Неплащането на налози не е неоправдателно за огромна част от италианците и на това закононарушение се гледа доста по-благосклонно от трафика на опиати, да вземем за пример. Нещо повече - в самото законодателство глобите за финансовите закононарушения са доста по-леки. За търговия с 50 грама кокаин присъдата, която грози дилъра, е 20 години, а за издаване на подправени фактури и други данъчни закононарушения, водещи до заграбване на 500 млн. евро - сред 18 месеца и 6 години.

Затова и ползата на мафиотите не е неочакван и към този момент става доста забележим. Официалните данни демонстрират, че през 2022 година убийствата, свързани с мафията, са били 17, до момента в който през 1991 година броят им е бил над 700.

" Пипалата " на мафията могат да бъдат видени на всички места - най-мощната мафиотска конструкция в Италия " Ндрангета " да вземем за пример предлага услуги на занижени цени (тъй като не заплащат данъци), от които се възползват даже и колоси като Lidl, DB Schenker и UPS Italia. Компаниите се проверяват за предоставяне на подкупи и отхвърлят да навлизат в детайлности пред Ройтерс. Говорител на DB Schenker споделя, че делото е завършило, от Lidl отхвърлят коментар, а UPS прецизира, че звеното му съблюдава локалното законодателство.

По калкулации на Министерството на финансите несъбраните данъчни приходи в резултат на незаконни дейности по укриване през 2021 година възлизат на 83 милиарда евро. " В Италия няма обществена стигма за тези, които не си заплащат налозите ", признава ръководителят на профилираната прокуратура за битка с мафията в Милано Алесандра Долчи.

Една от схемите за това е фалит на бизнеса. По данни на държавното управление фирмите, които са спрели активността си, сочейки финансови аргументи за това, не са платили налози и обществени осигуровки, в това число и за пенсионни фондове, на стойност 156 милиарда евро. Това е почти три пъти повече от годишните данъчни приходи на Италия - 51,8 милиарда евро през 2023 година

Подозренията на прокурорите са, че част от сумите са в следствие от незаконните дейности на някогашните мафиотски групи в Италия, само че в доста случаи не им доближават чиновници, които да проверяват въпросите и да го потвърдят. Вече повече мафиоти могат да бъдат хванати, в случай че се проверяват делата по фалит на компании, в сравнение с изнудванията, считат специалистите.

Средствата за превъзмогване на отрицателните резултати върху стопанската система от пандемията от ковид са мишена за нарушители и от други страни. Европейската прокуратура заяви през февруари, че проверява схеми във всички 27 страни от Европейски Съюз. Само 1/3 от всички дейни следствия на европейските прокурори през 2023 година (общо 1927) са свързани с Италия. Общо хипотетичните вреди по тези каузи са 19,3 милиарда евро, като съвсем 7,4 милиарда евро се падат на Италия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР