В последните дни виждаме една институционална война. За да се

...
В последните дни виждаме една институционална война. За да се
Коментари Харесай

Петър Славов: Може ли Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор?

„ В последните дни виждаме една институционална война. За да се подобрят нещата, нужно е изясняване на всички обстоятелства и условия към така наречен атентат, данните за записани магистрати, политици – защо са си говорили. В същото време политиците да се задействат и с темпа на работа да продължат с избиране на парламентарна квота за Висшия правосъден съвет. Да се одобряват и най-важните закони, които чакат при по-малко политическо говорене ”. Това съобщи юрист Петър Славов, някогашен народен представител от Реформаторския блок в 43-ото Народно заседание, пред Нова нюз.

Според него, в случай че номинациите за нов състав на Висшия правосъден съвет могат да се вършат от авторитетни публични организации - Съюза на съдиите, Съюза на юристите в България, Висшият адвокатски съвет, ще има качествени оферти.

При предходни номинации депутатите предлагаха имена, които очевидно не познаваха, напомни той извеждането на имена след тяхното предложение.

Запитан за хипотезата, в случай че основният прокурор Иван Гешев подаде оставка или бъде освободен предварително, може ли сегашният Висш съдебен съвет да стартира процедура със настоящия си състав, той отговори с въпрос:

„ Може ли Висш правосъден съвет с изминал мандат да избира нов основен прокурор. Трябва да разграничавате това дали е конституционно съгласно сходно деяние или сегашният Висш съдебен съвет с изтеклия си мандат няма да опита да стартира процедурата ”.

Относно разновидностите за ротационен кабинет и за конституционно държавно управление Славов предизвести политическите сили да са деликатни. „ Нека имат документално съглашение ”, предложи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР