В последните десетилетия Китай е безспорен световен шампион в строителството

...
В последните десетилетия Китай е безспорен световен шампион в строителството
Коментари Харесай

Китай ще строи нов най-голям ВЕЦ в света - 3 пъти по-мощен от Три клисури

В последните десетилетия Китай е неоспорим международен първенец в строителството на язовири и водноелектрически централи. Не единствено, че има доста такива, само че измежду тях има и най-мощните уреди във връзка с генерираната електрическа енергия. Говорим за водноелектрическата централа " Три проломи ", ситуирана на най-дългата река в Евразия Яндзъ. През 2014 година тази Водноелектрическа централа съумя да генерира задоволително сила за зареждане на няколко милиона домове. По време на интервали на значителни превалявания водноелектрическата централа е в положение да генерира още повече електрическа енергия.

Неотдавна стана известно, че Китай скоро ще има още по-мощна водноелектрическа централа, способна да счупи всички досегашни върхове. Бъдещият язовир ще може да обезпечава сила за голям брой хора и да понижи излъчванията на парникови газове, които въздействат зле на природата, причинявайки световното стопляне. Но гигантската строителна структурата към момента е обект на мощна рецензия, написа hi-news.ru.
 10-те най-големи електроцентрали в света
10-те най-големи електроцентрали в света

Те са висши достижения на инженерната мисъл и значима част от националната сигурност

Най-голямата водноелектрическа централа в света

Към момента най-мощната водна електроцентрала се намира в Китай и се назовава " Три проломи ". За генериране на сила оборудването употребява водните потоци на река Яндзъ, която се простира на 6300 километра.

От 2014 година насам тя генерира до 100 милиарда kWh сила годишно. Като се има поради, че междинният китайски дом употребява почти 1289 kWh годишно, това би трябвало да е задоволително сила за зареждане на десетки милиони домове.

През 2020 година, когато в Китай имаше значителни превалявания, водните потоци на река Яндзъ бяха толкоз мощни, че водноелектрическият язовир " три проломи " (Three Gorges) създаде рекордните 111,8 милиарда kWh сила. Смята се, че това е еквивалентно на силата, генерирана от няколко атомни електроцентрали по едно и също време.

Водноелектрическата централа " Три проломи " има още една значима характерност - това е най-тежката основана от индивида строителна структура в света. Това е стабилен язовир, направен от бетон, който тежи 65,5 милиона тона. Стойността му се прави оценка на 30,5 милиарда $.
 8 пъти по-мощен от АЕЦ
8 пъти по-мощен от АЕЦ " Козлодуй ": Китай пусна втория си най-мощен Водноелектрическа централа

Централата е на горното течение на Яндзъ

Китай ще строи нов максимален язовир в света

През 2021 година Китай разгласи желанията си да сътвори " супер язовир ", който да бъде три пъти по-мощен от " Трите проломи ". Той ще бъде ситуиран на река Брахмапутра, която е най-големият приток на река Ганг и се простира през териториите на Китай, Индия и Бангладеш. Ако планът за този язовир с водноелектрическата централа може да бъде сбъднат, тогава китайските управляващи желаят до 2060 година да реализират въглеродна индиферентност, т.е. да спрат да вредят на околната среда с парникови излъчвания.

Звучи като страхотна концепция, само че този план към този момент е мощно подложен на критика. Факт е, че по време на построяването на водноелектрическото оборудване с язовира " Три проломи " повече от 1,25 милиона души бяха изгонени от домовете си. Освен това голям брой животни са изгубили естествената си среда, тъй като естествените им местообитания са унищожени. Има съществени опасения, че построяването на новия великански язовир на река Брахмапутра ще нанесе спомагателни вреди на хората и природата.
 Неизбежна ли е войната поради водата на река Нил?
Неизбежна ли е войната поради водата на река Нил?

Разногласията към изграждащия се етиопски язовир Hydase ескалират

Освен това построяването на такава конструкция усложнява връзките на Китай със съседите. Това е по този начин, тъй като Индия и Бангладеш разчитат в огромна степен на вода от река Брахмапутра и язовир може да промени водните потоци, което може да докара до дефицит на вода. Но има доказателства, че Индия може да построи лична водноелектрическа централа на различен приток на реката, с цел да компенсира загубите на воден потенциал.

Важно е да се означи, че разногласията за водата не са единствено сред Китай, Индия и Бангладеш. В момента Етиопия строи мощна водноелектрическа централа, наречена Hydase. Намира се на река Син Нил и откакто планът бъде сбъднат, ще бъде най-голямата Водноелектрическа централа в Африка. Изграждането на тази конструкция е подложено на критика от Судан и Египет, тъй като се притесняват от намаляването на личните им водни запаси.

Как работят водноелектрическите централи?

Изглежда, че в бъдеще ще има най-малко две по-мощни водноелектрически централи в света от " Три проломи ". Едната ще бъде в Китай, а другата такава мощ в Етиопия.

Тези структури работят относително просто. Водноелектрическите централи употребяват вода от река или изкуствено основан от индивида контейнер, с цел да създават електричество. Водата минава през огромни турбини, които се въртят от водния поток, сходно на колелата на воденица или вятърна мелница. Въртенето на турбините задвижва генератори, които преобразуват механичната сила в електрическа.

Получената електрическа сила отива в електрическата мрежа и може да се употребява за зареждане на домове и предприятия. След прекосяване през турбините, водата се връща назад в реката или резервоара, което прави процеса на генериране на електрическа енергия ефикасен и екологич
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР