В писмо до здрвания министър и до медиите днес Националното

...
В писмо до здрвания министър и до медиите днес Националното
Коментари Харесай

Личните лекари се оплакаха от забавени плащания, здравната каса обясни, че има технически проблем

В писмо до здрвания министър и до медиите през днешния ден Националното съдружие на общопрактикуващите лекари се оплака, че Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса не са изплатили част от дължимите суми на персоналните лекари за месеците септември, октомври, ноември и декември 2017 година От здравното министерство разясниха пред медиите, че всички заплащания, които се чакат от ведомството, са направени навреме, а от здравната каса признаха, че казусът се демонстрира при тях и той е механически.

В писмото на общопрактикуващите лекари се показва, че лекарите не са си получили държавната компенсанция за потребителските такси на пенсионерите за последните четири месеца на предходната година, както и дължимите суми по Национални стратегии за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции. Пенсионерите заплащат по 1 лев потребителска такса при джипито си, а останалите 1.90 лева (до цялостната държавна такса от 2.90 лева.) се покриват от бюджета на здравното министерство и се изплаща от здравната каса. Ваксините също по закон се поемат напълно от държавния бюджет.

Личните лекари настояват, че освен не са получили средствата по тези пера, само че даже се постанова да заплащат налог върху тях все едно са ги получили, тъй като към този момент са издали фактури, с цел да си отчетат интервала.

Технически проблем

От пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса обясниха, че казусът е механически. " Лекарите, които работят с по-нови компютърни конфигурации, са свързани с касовите си апарати и при тях няма проблем с отчитането и заплащането на спомагателните суми към потребителската такса на пенсионерите. Практиките със остарели компютри или остарели касови апарати имат проблем при обезпечаване на връзката сред тях. НЗОК, взаимно с Българския лекарски съюз, работи за решение на тези чисто техническите проблеми ", се показва в обяснението на институцията.

От касата подсигуряват, че въпреки и със забавяне, забавените средства за потребителската такса на пенсионерите ще бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари.

За какъв брой пари става въпрос

Министерството на здравеопазването е направило към НЗОК всички декларирани прехвърляния за потребителската такса при общопрактикуващите лекари, гласи известието на ведомството в отговор на писмото на сдружението на джипитата.

За 2017 година по бюджета на Министерство на здравеопазването са одобрени прехвърляния към НЗОК в размер на 24 млн. лева, като повече от половината от тях - 15.4 млн. лева са планувани за потребителските такси за пенсионерите. Към края на годината са били изплатени всички средства по това перо до септември в това число, а този януари са разпоредени и парите за октомври и ноември, излиза наяве от известието на ведомството.

През месец януари 2018 година Министерство на здравеопазването е направило заплащане в размер на 6.7 млн. лв. за осъществена здравна активност през месеците октомври и ноември 2017 година, в това число сумите за потребителска такса в размер на 4.6 млн. лв., показват от министерството. Министерството е направило и всички прехвърляния, декларирани от НЗОК, за ваксини за рак на маточната шийка и за дейностите по използването им, както и за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити, допълват от там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР