В петък, 26 април 2024г, официално ще бъде открит XXI

...
В петък, 26 април 2024г, официално ще бъде открит XXI
Коментари Харесай

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по изкуства

В петък, 26 април 2024г, публично ще бъде открит XXI Национален фестивал на камерния танц Хасково 2024г. Танцовият конгрес е неповторим и единствен в България, заради своята съществена специфичност – условието е да бъдат показани нови сюжетни авторски хореографии в камерен състав до 8 танцьори. Фестивалът на камерния танц се организира от 2003 година,  а от две години е и с интернационално присъединяване.
 
Тази година за първи път на хасковска сцена ще танцуват надарените възпитаници от Държавното музикално-балетно учебно заведение " Илия Николовски – Луи " от Скопие, република Северна Македония, оповестиха на конференция през днешния ден организаторите  на влиятелния танцов конгрес.
 
" За нас е чест да отбележим, тази година има извънреден интерес в раздел експерти. За първи път на нашата сцена ще се състезават водещите учебни заведения по изкуства в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора ", заяви заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.
 
" Радостни сме от обстоятелството, че има нараснал интерес в направление " Български национални танци ", както при Професионалистите, по този начин и при непрофесионалистите ", посочи Галина Щерева-хореограф и уредник на фестивала от Младежки център Хасково.
 
За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат показани 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови обединения от 20 града.
 
Фестивалът на камерния танц има спортен темперамент в четири посоки: " Български национални танци ", " Класически танци ", " Характерни танци "   и " Съвременни танци ". Техните осъществявания ще бъдат оценени от Мирослав Димитров – основен живописен началник на ТА " Пирин " – Благоевград; Цветанка Гергинова - Директор на Артс Дивелъпинг Център " G " и Арт шеф на Студио за съвременен танц " G " и Росен Канев - премиер-солист и репетитор на Софийската опера и балет.
 
XXI Национален фестивал на камерния танц – 2024г.
гр. Хасково
 
ПРОГРАМА
 
26 април /петък/
БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ 
16:00ч. – 16:30ч. – Регистрация и техническа подготовка
16:30ч. – Откриване и I-ви Състезателен концерт – Непрофесионалисти
18:30ч – I-ви Състезателен концерт – Професионалисти
20:00ч. – Награждаване на Български национални танци
 
27 април /събота/
КЛАСИЧЕСКИ ТАНЦИ
8:30ч. – 9:00ч. – Регистрация и техническа подготовка
9:00ч. – II-ри Състезателен концерт
15:00ч. – Награждаване на Класически танци
 
27 април /събота/
ХАРАКТЕРНИ ТАНЦИ
14:00 – 14:30ч. - Регистрация и техническа подготовка
15:30ч. – III-ти Състезателен концерт
20:00ч.  – Награждаване на Характерни танци
 
28 април /неделя/
СЪВРЕМЕННИ ТАНЦИ
8:00ч. – 8:30ч. – Регистрация и техническа подготовка
8:30ч. – IV-ти Състезателен концерт
17:00ч. – Награждаване на Съвременни танци
 
 
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР