В първия по рода си експеримент за спасяване на света

...
В първия по рода си експеримент за спасяване на света
Коментари Харесай

Сондата-камикадзе ДАРТ на НАСА ще удари астероид в опит да го отклони от траекторията му

В първия по рода си опит за избавяне на света НАСА ще нападна дребен, безопасен метеорит, намиращ се на милиони километри от нас, съобщи Асошиейтед прес.
                   
В понеделник галактическият уред, наименуван ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) - Тест за пренасочване на двоен астероид) ще се насочи към метеорита с желанието да го удари челно със скорост от 22 500 километра в час. Ударът би трябвало да е задоволителен, с цел да го тласне в малко по-съкратена орбита към неговата галактическа скала-спътник. И да покаже, че в случай че в миналото на пътя ни се изпречи астероид-убиец, ще имаме късмет да го отклоним.

" Това е нещо от научнофантастичните книги и в действителност баналните епизоди на " Стар Трек " от времето, когато бях дете, а в този момент към този момент е действителност ", споделя ученият от НАСА Том Стейтлър.
                   
Камери и телескопи ще следят конфликта. Ще са нужни обаче дни или даже седмици, с цел да се откри дали той фактически е трансформирал орбитата на метеорита.

Тестът за планетарна отбрана на стойност 325 милиона $ стартира с изстрелването на ДАРТ предходната есен.

Астероидът-мишена     

Астероидът, към който е ориентиран погледът на ДАРТ, е Диморфос (Диморф), намиращ се на към 9,6 милиона километра от Земята. Всъщност той е " хилавият сателит " на 780-метров метеорит, наименуван Дидимос (Дидим), чието название на гръцки значи близнак, написа Българска телеграфна агенция. Открит през 1996 година, Дидимос се върти толкоз бързо, че учените считат, че той е изхвърлил материал, който в последна сметка е формирал дребна луна. Диморфос, чийто диаметър е към 160 метра, обикаля към родителското си тяло на разстояние по-малко от една миля (1 миля - 1,6 километра).    

" В случая в действителност става въпрос за отклонение на метеорит, а не за разрушаването му ", споделя Нанси Чабът, планетарен академик и началник на екипа на задачата в Лабораторията по приложна физика към университета " Джонс Хопкинс ". " Това няма да взриви метеорита. Няма да го разбие на доста части. По-скоро ударът ще издълбае кратер с размери десетки метри и ще изхвърли в космоса към 1 милион кг скали и парчета.

НАСА упорства, че няма никаква възможност някой от метеоритите да заплаши Земята, в този момент или в бъдеще. Това е повода за задачата да бъде определена точно тази двойка. 

Таранът ДАРТ

От лабораторията към университета " Джонс Хопкинс " подхождат минималистично при създаването на ДАРТ, поради обстоятелството, че той по своята същина е таран и го чака несъмнено заличаване. Космическият уред има един-единствен инструмент - камера, употребена за навигация, ориентиране и документиране на крайното деяние. Смятан всъщност за купчина парчета, Диморфос ще се появи като точка светлина час преди удара, която ще става все по-голяма и по-голяма на изображенията от камерата, изпратени на Земята.

Ръководителите на задачата са уверени, че ДАРТ няма да се блъсне в по-големия Дидимос по простъпка. Навигацията на галактическия уред е проектирана по този начин, че да разграничи двата метеорита и през последните 50 минути да се насочи към по-малкия от тях.

Космическият уред с размерите на дребна вендинг машина и с тегло 570 кг ще се блъсне в метеорит с тегло към 5 милиарда кг. " Понякога го описваме като удар на количка за голф в Голямата пирамида ", споделя Чабът.

Вероятността ДАРТ да пропусне задачата си съгласно НАСА е по-малка от 10 %. Ако премине с гръм и тропот около двете галактически скали, апаратът ще ги срещне още веднъж след две години, с цел да направи втори опит.
                   
Спасяването на Земята

Малкият Диморфос прави една обиколка към огромния Дидимос на всеки 11 часа и 55 минути. Сблъсъкът с ДАРТ би трябвало да редуцира този интервал с към 10 минути. Макар че самият удар би трябвало да е забележим незабавно, може да отнеме няколко седмици или повече, с цел да се откри дали орбитата на дребната луна е изменена. Камерите на ДАРТ и на дребен съпътстващ сателит ще снимат конфликта от близко. 

Телескопи на всички седем континента, дружно с галактическите телескопи " Хъбъл " и " Джеймс Уеб ", както и ловеца на метеорити на НАСА " Луси ", могат да видят ярка мълния, когато ДАРТ удари Диморфос и изпрати потоци от скали и парчета в космоса.

Обсерваториите ще проследят двойката метеорити по време на обиколката им към Слънцето, с цел да видят дали ДАРТ е трансформирал орбитата на Диморфос. През 2024 година европейски галактически уред на име ХЕРА ще премине по пътя на ДАРТ, с цел да регистрира резултатите от удара.

Въпреки че плануваното " бутане " би трябвало да промени напълно леко позицията на дребната луна, това ще докара до огромна смяна с течение на времето, счита Чабът. " Така че, в случай че желаете да извършите това за планетарна отбрана, би трябвало да го осъществите пет, 10, петнадесет, двадесет години авансово, с цел да може техниката да сработи ", споделя тя. 

Дори в случай че ДАРТ пропусне, опитът въпреки всичко ще даде скъпи сведения, съгласно Андреа Райли от НАСА. " Ето за какво тестваме. Искаме да го създадем в този момент, а не когато има действителна нужда ", сподели тя. 

Множество астероидни задачи

Планетата ни е в развой на гонене на метеорити. НАСА разполага с близо половин кг (450 грама) парчета, събрани от метеорита Бену, които са на път Земята. Ценният товар би трябвало да дойде през септември идната година. 

Япония е първата страна, която взе проби от метеорит, постигайки това два пъти. Китай се надява да последва образеца й с задача, която ще започва през 2025 г. 

Междувременно галактическият уред " Луси " на НАСА се насочва към метеорити покрай Юпитер, откакто беше изстрелян предходната година. 

Друг галактически уред, Near-Earth Asteroid Scout, е претрупан в новата лунна ракета на НАСА в очакване на старта й. Той ще употребява слънчево платно, с цел да прелети идната година около галактическа канара, която е по-малка 18 метра. 

През идващите няколко години НАСА възнамерява да изстреля и телескоп за идентифициране на мъчно откриваеми метеорити, които биха могли да съставляват риск. Една от астероидните задачи е спряна, до момента в който се прави преценка на нейното бъдеще. Космическият уред " Психея " на НАСА трябваше да започва тази година към богат на метали метеорит сред Марс и Юпитер, само че екипът не съумя да тества в точния момент софтуера за полета. 

По Холивудски

През десетилетията Холивуд е основал десетки филми за галактически убийци. Сред тях са " Армагедон " от 1998 година, който докара Брус Уилис в Кейп Канаверал за фотосите, и миналогодишният " Не поглеждай нагоре " с Леонардо ди Каприо отпред на звезден актьорски състав. 

Ръководителят на Службата по планетарна отбрана на НАСА Линдли Джонсън счита, че е гледал всички филми след " Метеор " от 1979 година, който е неговият персонален любимец, " откогато Шон Конъри ме изигра ". Той отбелязва, че въпреки някои от научнофантастичните филми да са по-точни от други, заниманието постоянно побеждава. 

Добрата вест е, че през идващото столетие " брегът наподобява чист " и няма известни закани. В противоположен случай " щеше да е като във филмите, нали? ", споделя ръководителят на научната задача на НАСА Томас Цурбухен. 

Тревога обаче будят незнайните закани. По-малко от половината от 140-метровите обекти са доказани, като милиони по-малки, само че все пак рискови обекти се движат в близост. " Тези закани са действителни. Специалното на този миг е, че можем да създадем нещо по въпроса ", сподели Цурбухен. " Не като взривим метеорит като героя на Уилис - това би било последна, най-последна мярка, или като молим държавни ръководители да подхващат дейности, както на вятъра опита героят на Ди Каприо. Ако времето разрешава, най-хубавата тактичност би могла да бъде да избутаме представляващия опасност метеорит от пътя ни като ДАРТ. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР