В отговор на направени изявления на 19.04.2024г. в предаването Лице

...
В отговор на направени изявления на 19.04.2024г. в предаването Лице
Коментари Харесай

КЗК: Ивайло Мирчев не само не познава работата на КЗК, но и лъже, че Комисията бездейства

" В отговор на направени изказвания на 19.04.2024г. в предаването „ Лице в лице “ по телевизия bTV от народния представител господин Ивайло Мирчев, създаващи внушения в обществото, че регулаторите с изтекли мандати не са били определени по транспарантен метод и не работят дейно, Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да изрази следната обективно обоснована позиция, като показва и съответната обществено налична информация.

Комисия за защита на конкуренцията е един от най-натоварените административни органи, защото упражнява пълномощия по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за публичните поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите. По трите посочени закони пред Комисията годишно се образуват огромен брой производства, по които се постановяват един или повече от един административни актове и по които страните подават молби, възражения, доказателства и други, по които Комисия за защита на конкуренцията следва да вземе отношение ".

Това се споделя в позиция на Комисията за защита на конкуренцията.

" Постоянната натовареност на работата в Комисия за защита на конкуренцията може да бъде демонстрирана със следните съответни числа. От началото на 2024 година са били формирани общо 304 производства пред Комисия за защита на конкуренцията по реда на Закона за защита на конкуренцията и Закона за публичните поръчки. За първите четири месеца от годината Комисията е постановила в границите на своите пълномощия общо 457 акта, от които 262 решения, 135 избрания и 59 разпоредби.

Всички тези съответни числа, които са обществено налични, дават задоволителна визия за размера на свършената работа, освен това единствено за началото на актуалната година.

На последващо място изказванията на господин Мирчев по отношение на нуждата да бъде въведена транспарантна процедура по желание на нов състав на регулаторите се основават на непознаване на Закона за защита на конкуренцията и избраната в него още през 2015 година обществена процедура за избор на състава на Комисия за защита на конкуренцията.

С допълнение на член 4, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията, обнародван Дъждовни води, бр. 56 от 2015 година, „ Членовете на комисията се избират след извършена обществена процедура и не могат да бъдат преизбирани незабавно за още един мандат. “ На съображение на тази наредба с Решение на Народното събрание от 19.05.2016 година са признати процедурни правила за избор на членове на Комисия за защита на конкуренцията. Настоящият състав на Комисия за защита на конкуренцията е определен с осъществяване на процедура за избор според горепосочените правила.

Съгласно разпоредбите от 19.05.2016 година, признати от Народното събрание, процедурата за избор на членове на Комисия за защита на конкуренцията, в това число ръководител и заместник-председател, включва номиниране на претенденти, инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, както и за осъществяване на законовите условия за обучение и професионален опит, обществено показване на идея на съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание и отговор на въпроси както от народни представители, по този начин и от неправителствени организации, медии и други Всички документи на претендентите за ръководител, заместник-председател и членове от сегашния състав на Комисия за защита на конкуренцията са оповестени в обособен раздел на Интернет страницата на Народното събрание, а съвещанието на отрасловата комисия с представянето на претендентите и отговорите на въпроси е излъчено в действително време на страницата на Народното събрание. Разискванията и гласуването в пленарна зала на поименния състав на Комисия за защита на конкуренцията също е излъчено на Интернет страницата на Народното събрание.

Решение на Народното събрание от 19.05.2016 година за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за ръководител, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, показване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по икономическа политика и туризъм, както и процедурата за избор от Народното събрание е обнародвано в Дъждовни води, бр. 39 от 26.05.2016 година, а информация за него може да бъде открита на следния линк - https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=104040

Както Комисия за защита на конкуренцията е подчертавала и преди в свои обществени изказвания, коментирането на активността на регулаторите би трябвало да се прави обосновано, осведомено и по непопулистки метод преди началото на предизборна акция. От многократните изявления на господин Мирчев в медиите е видно, че същият заради липса на институционален опит, непознаване на работата на Комисия за защита на конкуренцията и неналичието на експертиза в региона на конкуренцията, с политическо говорене, се пробва да сътвори освен неправилна визия в обществото, че Комисия за защита на конкуренцията бездейства, само че и че нейният сегашен състав е определен по непрогледен метод ", написа още в Комисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР