В отделни райони и градове продажните цени нарастват или спадат

...
В отделни райони и градове продажните цени нарастват или спадат
Коментари Харесай

Плато при цените на жилищата

В обособени региони и градове продажните цени нарастват или спадат с до 10% по отношение на последното тримесечие на 2022 година Разгледано от 2018 година насам обаче, междинните цени се покачват непрекъснато до второто тримесечие на 2022 година и по-късно се задържат. Последните три тримесечия нараства делът на покупко-продажбите, които се случват след отстъпка - най-много във Варна и Бургас. В обособени региони и градове продажните цени нарастват или спадат с до 10% по отношение на последното тримесечие на 2022 година Разгледано от 2018 година насам обаче, междинните цени се покачват непрекъснато до второто тримесечие на 2022 година и по-късно се задържат. Последните три тримесечия нараства делът на покупко-продажбите, които се случват след отстъпка - най-много във Варна и Бургас.
След като в края на 2022 година междинните цени, при които се подписват покупко-продажби за жилища, доближиха своя исторически връх, в този момент в някои региони на страната те стартират да се намаляват. Това демонстрират данните от имотния агрегатор на софтуерната компания " Оцениме.бг ", които са на база.
Реклама Спад в центъра на София, растеж в южните квартали
През първото тримесечие на 2023 година двустайните жилища в центъра на София да вземем за пример са се продавали на междинна цена 2138 евро на кв.м, което е с 10% под пика им от предходната година, когато цената им надвиши 2300 евро. Лек спад се следи и при тристайните в центъра на столицата - от 2012 евро на кв.м на 1981 евро на кв.м (1.5%).

За първите три месеца от началото на годината известно намаление на цените има и при продадените двустайни жилища в източните квартали на София - " Младост ", " Студентски град ", " Дървеница " и " Мусагеница ". Спад има и при осъществените продажби в столичния жк " Люлин ".
Реклама
През същия интервал на 2023 година обаче не престават да се покачват цените на двустайните и тристайните жилища в южните софийски квартали като " Борово ", " Манастирски ливади " и " Кръстова вада ".
Разнопосочни придвижвания в огромните градове
Освен в София и в Пловдив като цяло също се следи спад с 10% при двустайните - от 1177 на 1058 евро на кв.м, и с 1.5% при тристайните - от 1184 на 1168 евро на кв.м.

Във Варна покупко-продажбите за тристайни жилища, които се сключваха за над 1260 евро на кв.м в края на 2022 година, през първото тримесечие се правят при междинна цена 1177 евро на кв.м - съвсем 7% по-ниска. Цените на двустайните се задържат на 1154 евро на кв.м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР