В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015

...
В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015
Коментари Харесай

Изчезнали кредитни досиета в КТБ

В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015 година - незабавно след оповестения от съда банкрут, липсват данни за кредитните досиета - най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката. Това е една от констатациите на дълго чакания одит на активите на банкрутиралата КТБ, оповестен от Сметната палата.
Реално  одитът е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който реализира контрола върху синдиците на банкрутиралата преди 9 години банка. Проверяваният интервал обгръща 4 години - 2016-2020 г. 
Проверката бе предоставена при започване на 2022 година, когато ръководител на Сметната палата бе Цветан Цветков. Наскоро Цветков разгласи, че една от аргументите за скоростното му освобождение от поста по-рано тази година е точно този одит, който по думите му е бил муден по всевъзможни способи, с цел да не види бял свят.
В последна сметка документът бе оповестен при новия ръководител на Сметната палата Димитър Главчев. В разказа на имуществото на банкрутиралата КТБ инспекторите не са разкрили разказани договорите и вземанията на банката, в това число липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на правенето на описите. В обособени случаи е прилагана информация за броя папки с кредитни досиета, само че без информация за кредитополучателя, за размера на заема, дати и други съпътстващи документи.
Одиторите са открили също неналичието на разказани недвижими парцели и наличните скъпи книги в пространствата на КТБ.  От ФГВБ обяснили, че те били конфискувани от прокуратурата. В протоколите обаче липсва информация дали прокуратурата е иззела всички скъпи книги, благосъстоятелност на банката, и вероятно къде се намират скъпите книги, които не са конфискувани.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР