В ожесточена словесна схватка влязоха в пленарна зала председателят на

...
В ожесточена словесна схватка влязоха в пленарна зала председателят на
Коментари Харесай

Изборът на подуправител на НЗОК стана повод за нов скандал в сглобката

В яростна словесна битка влязоха в пленарна зала ръководителят на групата на Движение за права и свободи Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Двамата интензивно ръкомахаха, думите им не се чуха, само че беше видно, че разговорът не е другарски и миролюбив.

" Застъпете се тука за господин Петков, сега му се скараха доста съществено доскоро от Движение за права и свободи, застъпете се, апелирам ви се ", разяснява Георги Георгиев - народен представител от ПГ на " Възраждане ".

" Преди малко се размениха такива думи - добре, че не ги чу българския народ, а единствено видя картината. И такива взаимни обвинявания сред Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като ръководство. Излезте извън и се разберете като мъже. Не викай на мен, господин Пеевски! Основният провинен да стигнем до тази обстановка в страната се споделя Бойко Борисов. Ама в този момент седи и ви гледа сеира. (Борисов се смее) Предлагам 15 минути отмора, излезте на открито и се разберете като мъже, Борисов знае по какъв начин става, ето потегли на открито, излизайте и вие, разберете се ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.



Повод за нажежаване на пристрастеностите стана изборът на подуправител на Здравната каса, препоръчан от ГЕРБ-СДС - проф. Момчил Мавров. ПП-ДБ оспори кандидатурата. Точно след избирането му поради засегнатост към " Възраждане " се стигна съвсем до пердах, като депутатите се сбутаха и се наложи квесторите да ги разтърват.

" Това, което се случва сега е, че има отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против този претендент и има подозрения за лобизъм за частни лечебни заведения. От тази позиция ние от ПП-ДБ се разгласяваме безусловно срещу неговата кандидатура ", изясни Кирил Петков.

Според Бойко Борисов пък ПП-ДБ не си държали на думата.



" Когато договаряхме този несъответстващ модел за Здравната каса, дори мога да кажа неща, които и сътрудниците чуха. Те извадиха един преносим компютър, прочетоха едно име на настоящия шеф и ние го подкрепихме. Хубав, неприятен - тяхно предложение, а подуправителят трябваше да бъде излъчен от нас ", сподели водачът на ГЕРБ.

Избраният за подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров също разяснява случая:

" За първи път чух, че лобирам за частни лечебни заведения и за конфиденциален отчет на ДАНС неотдавна от публикация във вестник " Капитал " и в този момент за повторно в пленарна зала. Никога не съм чувал преди този момент за това, нито съм бил викан за информации, мнения, пояснения по някакъв подобен случай ".

Напрежението сред Движение за права и свободи и Политическа партия стартира още от сутринта, когато от Промяната излязоха с позиция, в която остро осъждат безпочвените, съгласно тях, рецензии на Делян Пеевски към премиера. От Политическа партия считат още, че ръководителят на групата на Движение за права и свободи има неверна самокритика за ролята си в страната. Казват, че не с нападателен пиар, а с вдишване на отговорност са извадили страната от порочния цикъл на несполучливи избори. Пеевски им отговори:



" Денков, както виждате, не може самичък да се отбрани - има потребност от батковците. Той си отива след 3 месеца. Казах ви - тази тематика е завършена с Денков. Денков виждаме, че батковците му го пазят. Ами тези батковци от Политическа партия, които са Кирил Петков, Асен Василев - просто почтено дано да заемат премиерското място тогава те. Що са го пратили това момченце да си играе в този кабинет, което е немирно и с играчките не знае какво да прави? Той не знае по какъв начин да ръководи ", разяснява Пеевски.

Коментар за държанието на премиера пристигна и от някогашния подобен:

" Когато министър председателят стартира да дава отговор на някого, той го приравнява със себе си. За разлика от Денков, Пеевски е умел и сега, в който ученият се хвана на неговите писма и почна да му дава отговор той самичък се въздигна на равнището на Пеевски ", разяснява Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отговори сбито на въпроса докога ще го има това държавно управление с думите: " до момента в който ни устоят нервите ". Борисов не отговори и на въпроса дали след приемане на конституционните промени ще бъде комплициран завършек на този кабинет.

В последна сметка професор Мавров беше определен с гласовете на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. По-голямата част от депутатите на " Възраждане " не гласоподаваха, както и тези на Има Такъв Народ. Една засегнатост докара съвсем до пердах депутатите.

" Седят трима, гласоподават срещу. Предполагам, че тука на първия ред - управлението, а откъм гърба всичките мишоци седят и не гласоподават ", сподели Настимир Ананиев от ПП-ДБ.



Заседанието беше краткотрайно прекъснато, квесторите се намесиха и напрежението - потушено.

" Дойде отговор и отговорът споделя, че тази инспекция е прекъсната, защото няма данни за осъществено закононарушение ", сподели Костадин Ангелов - народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Репликите обаче не стигнаха:

" За следващ път даваме опция на това държавно управление, на тази групировка да се освободят от оковите на Движение за права и свободи и на ГЕРБ. Имат съвършената опция да подадат оставката на държавното управление ", сподели Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ".

" Ще се обърна към господин Пеевски, който му набива канчето постоянно и, апелирам ви се, набийте му канчето още веднъж, единствено от вас го е боязън ", разяснява Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" Беше доста срамна работа това държавно управление като се избираше. Сега обаче тая работа става все по-срамна. Ние сме напът по този начин да катастрофираме дружно, да надигнем една протестна вълна против това ръководство ", добави Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Репортери: Десислава Маркова, Милена Кирова
Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР