В очакване на мисия до Марс астронавтите се подготвят за

...
В очакване на мисия до Марс астронавтите се подготвят за
Коментари Харесай

Времето тече по-бавно на път към Марс

В очакване на задача до Марс астронавтите се приготвят за дълго пътешестване, което освен ще тества издръжливостта им, само че и ще им разреши да изпитат закъснение на времето. Както е известно, съгласно общата доктрина на относителността времето тече с друга скорост за другите наблюдаващи според от тяхната скорост и близостта до гравитационните полета. Астронавтите, които се насочат към Марс, ще станат очевидци на това необикновено събитие.

Има деформиране на пространство-времето под въздействието на гравитацията. Колкото по-близо сте до масата, която основава гравитацията, толкоз по-бавно се движи времето. Този резултат кара главата на астронавта да остарява малко по-бързо от краката му.

Изследванията демонстрират, че астронавтите в орбита към Земята изпитват по-малко гравитационно закъснение на времето, в сравнение с наблюдаващите на Земята. Но все пак скоростта на тяхното придвижване преодолява този резултат.

По пътя към Марс астронавтите ще изпитат леко закъснение на времето. Въпреки че самото време ще тече обикновено за тях, разликата със Земята ще бъде единствено няколко наносекунди. Тези мигновени промени са незначителни в съпоставяне със скоростта, с която се движи галактическият транспортен съд. В съпоставяне със скоростта на светлината, където резултатите от забавянето на времето стават ясно изразени, тези разлики наподобяват незначителни.

Ако астронавтите решат да останат на Марс за дълго време, резултатът от гравитационното закъснение на времето ще стартира да се демонстрира по-осезаемо. Според Центъра по физика на Илинойс, човек, живял на Марс 80 години, би починал към 12 секунди по-рано от земния си сътрудник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР