В обикновения живот, в прогнозите, по-често чуваме за лед ,

...
В обикновения живот, в прогнозите, по-често чуваме за лед ,
Коментари Харесай

Кое е по-опасно - поледица или черен лед, скреж или слана?

В елементарния живот, в прогнозите, по-често чуваме за лед, в сравнение с за други сходни феномени. Просто казано, ледените условия са хлъзгави тротоари и пътища. Когато външната температура падне под нулата, мократа почва и други хоризонтални повърхности се покриват със пласт лед.

Според Хидрометеорологичния център на Русия глазурата е лед, който се образува на земната повърхнина 1) след топене или дъжд вследствие на студено време и 2) след заледяване на влажен сняг, дъжд или ръмеж от контакт с доста хладно повърхнина. Черният лед се появява там, където е имало вода преди заледяване, или където пресният сняг се е уплътнил и се е образувал напън.

Появява се вследствие на дъжд - преохлаждане или заледяване. Студените капки замръзват върху предмети от наветрената страна и се появява компактен, постоянно транспарантен лед - както на хоризонтални, по този начин и на отвесни повърхности. Това нормално се случва при температури от 0 до −5 градуса с дъжд или ръмеж в равнините и с мъгла и по-ниски температури в планините. Дебелината на леда при ледени условия може да бъде няколко сантиметра; той може изцяло да обвие жици и клони.

Помните ли какво се случи във Владивосток преди година? Градът разгласи бедствено състояние поради мразовит дъжд. Дървета, коли, електропроводи - всичко в близост беше покрито с " ледена глазура ". Това е лед.

Разбира се, пътищата ще бъдат хлъзгави, само че когато има лед, заледените условия са още по-опасни. При елементарна заледяемост безвредната скорост по автомагистралата е до 70 км/ч, а при заледявания - до 40 км/ч, защото във втория случай ледът лежи дълго време и на цялата повърхнина на пътя.

Замръзване и заледяване се появяват, когато водната пара се десублимира - превръщането на водата от газообразно положение в твърдо положение, заобикаляйки течната фаза. При заледяване се получава сублимация на повърхността на обект или земята и отлагането се натрупва изпод, а при заледяване този развой се случва във въздуха и отлагането се натрупва от горната страна.

Сланата е тъничък пласт от дребни ледени кристали, постоянно с призматична форма и сходни на дребни снежинки. Слана се появява през нощта, в студено (-10 до -25 градуса), ясно и съвсем безветрено време. Лежи в постоянен пласт и можете да го видите заран върху почвата, падналите листа, върху грапави хоризонтални повърхности, върху прозорци и капаци на коли. Слана не се образува върху тънки, разклонени предмети. Дебелината на такива отлагания нормално е не повече от 2 мм.

Замръзване, в противен случай, се появява на проводници, клони на шубраци и дървета, всяка повърхнина с всякаква форма и настройка е подобаваща за него. Дебелината на отлаганията е към 5 mm, а от време на време и няколко сантиметра. Ако в миналото сте виждали дълги игли от кристали по дърветата, това е скреж.

Има кристална и зърнеста скреж. Първият се състои от ледени кристали, постоянно с форма на листа, и се образува при съвсем същите климатични условия като слана. Кристалната скреж постоянно се назовава скреж седимент, те са доста сходни. Зърнестият скреж наподобява повече на сняг. Има рехава зърнеста конструкция и матово бял цвят, образува се при мъгливо и прохладно време (от −3 до −8 градуса).

Разбира се, грешките в термините нямат огромно значение, в случай че не сте експерт и виталните процеси не зависят от вас. Например, особено внимание се обръща на явленията лед и скреж в енергийния бранш. На уеб страница, отдаден на електрическите мрежи и тяхната поддръжка, открих подредба на отлаганията, които падат върху проводниците и опорите на електропроводите. Сред тях са лед, разнообразни типове слана, наноси от влажен сняг и смеси от тези превалявания.

В природата всичко е доста тънко взаимосвързано и преплетено, постоянно разнообразни феномени и процеси се смесват между тях. Затова в метеорологичните прогнози се споделя в общи линии - лед и скреж, хлъзгави пътища.

Източник: meteobalkans.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР