В някои квартали на столицата на Сиера Леоне Фрийтаун се

...
В някои квартали на столицата на Сиера Леоне Фрийтаун се
Коментари Харесай

Стрелба в столицата на Сиера Леоне

В някои квартали на столицата на Сиера Леоне Фрийтаун се чуха стрелби в неделя следобед след опит на неидентифицирани въоръжени лица да обхванат във боен склад, предава " Ройтерс ".

Правителството разгласи полицейски час в цялата страна, откакто нападатели нападнаха оръжейния склад в казармата Уилбърфорс в ранните часове на неделя. Нападателите са били отблъснати от силите за сигурност на страната, се споделя в изказване.

" Обществото е решително, че държавното управление и нашите държавни сили за сигурност управляват ", каза в изказване министърът на информацията Чернор Бах.

" За да се даде опция на силите за сигурност да продължат процеса на задържане на обвинените, е разгласен народен комендантски час с неотложно влизане в действие в цялата страна. Съветваме жителите да останат на закрито ", се прибавя в изказването.

Политическата обстановка в Сиера Леоне е напрегната, откогато президентът Юлиус Маада Био беше избран отново през юни, резултат, отритнат от основния опозиционен претендент.

В някои квартали на Фрийтаун се чува продължителна пукотевица, оповестиха кореспонденти на Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи на Сиера Леоне Дейвид Талува сподели пред Ройтерс, че оттеглящите се нападатели са атакували полицейска казарма, откакто са им свършили боеприпасите, и са откраднали допълнителни оръжия от служители на реда.

Улиците на столицата бяха най-вече празни покрай казармите по-рано в неделя сутринта, каза репортер на Ройтерс, който се натъкнал на група войници-ренегати.

" Ще почистим това общество. Знаем какво вършим. Не преследваме елементарни цивилни, които би трябвало да си правят естествената работа ", сподели един от маскираните мъже във военни униформи, преди да потегли.

Високопоставен държавен чиновник, поискал анонимност, сподели пред Ройтерс, че нападателите са атакували и централния затвор във Фрийтаун и някои пандизчии са избягали. Затворът, предопределен да побира 324 пандизчии, е съдържал над 2000 през 2019 година, съгласно отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Не е ясно какъв брой са избягали от оборудването, но видеоклипове, споделени в обществените медии, демонстрират по какъв начин няколко души бягат от региона на пандиза, до момента в който на назад във времето се чуват изстрели.

В неделя органите за гражданска авиация на Сиера Леоне призоваха самолетните компании да пренасрочат полетите си след националния полицейски час, натрапен от държавното управление в отговор на нахлуване против военна казарма от неидентифицирани въоръжени лица.

Авиационните управляващи споделиха в изказване, че пътниците би трябвало да бъдат качени на идващите налични полети след премахването на полицейския час. Допълни се, че въздушното пространство на страната остава отворено.

Икономическата общественост на западноафриканските страни в неделя осъди това, което назова опит на избрани лица да " придобият оръжия и да нарушат конституционния ред " в Сиера Леоне. Американското посолство във Фрийтаун съобщи, че сходни дейности не са оправдани.

Био похвали " доблестните сили за сигурност ", които отблъснаха офанзивата в неделя, и сподели, че спокойствието е възобновено.

Западноафриканската нация към момента се възвръща от гражданската война от 1991-2002 година, в която повече от 50 000 бяха убити и стотици осакатени.

Най-малко 21 цивилни и шестима служители на реда бяха убити при антиправителствени митинги през август, които тогава Био сподели, че са опит за събаряне на държавното управление.

От 2020 година хасам бяха осъществени осем военни преврата в Западна и Централна Африка, нанасяйки тежки удари на демокрацията в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР