В ново проучване американски учени открили връзка между увеличението на

...
В ново проучване американски учени открили връзка между увеличението на
Коментари Харесай

Увеличение на надницата само с 1 долар = изумителен ефект върху психичното здраве

В ново изследване американски учени разкрили връзка сред нарастването на минималната почасова отплата с 1 $ и понижения % на самоубийствата в Съединени американски щати. Докато самоубийствата като цяло понижават в останалата част от развития свят, Съединени американски щати регистрират трагична обстановка в тази статистика. 
Новото проучване допуска, че повишението на минималното почасово възнаграждение във всеки щат на Съединени американски щати с 1 $ сред 1990 година и 2015 година е могло да предотврати 27 550 самоубийства. Констатациите се отнасят за хората със приблизително или начално обучение, а не за висшисти и докторанти. Ефектът бил най-изразен във времена на висока безработица, сочат проучванията.
„ Самоубийството постоянно се свързва с финансов стрес - загуба на работа, задължения, заеми, ипотеки, ниска заплата. Но малко се знае по какъв начин икономическите интервенции - като да вземем за пример политики за контролиране на минимална заплата - могат да подобрят тези рискови фактори “, пишат учените.
Екипът събирал данни от 50 щата и Вашингтон. Учените изучавали % на самоубийствата измежду хората сред 18 и 64-годишна възраст през всеки месец сред 1990-а и 2015-а и проверявали по какъв начин са се променяли минималните заплащания.
Днес федералната минимална заплата на час е 7,25 $, въпреки и да е по-висока в доста щати. За тези 25 години изследването записало 478 промени в минималната почасова отплата. Въз основа на тези промени учените правят оценка понижение с 3,5-6 % на самоубийствата за всяко нарастване с $ в надницата (на хора със приблизително или по-ниско просветително ниво).
Представените данни не са задоволителни, с цел да потвърдят, че по-високите надници сигурно ще понижат самоубийствата, само че следената връзка е добра индикация, че намаляването на икономическите стрес фактори може да окаже позитивно въздействие върху психологичното здраве, обяснават учените. Това изследване е част от възходящ брой проучвания, очертаващи по какъв начин по-високите заплати могат да доведат до по-малко обезсърчение измежду уязвимите социално-икономически групи.
Самоубийството в този момент е една от първите 10 водещи аргументи за гибел в Съединени американски щати, като съгласно оценките 47 000 самоубийства, които е можело да бъдат предотвратени, са се случили през 2017 година За да се обърне тази тревожна наклонност, е належащо да се подхващат дейности за отбрана на най-уязвимите на най-бедните равнища на обществото. Увеличението на минималната отплата може да бъде ефикасен метод за това.
" Нашите открития са в сходство с концепцията, че политиките, предопределени да подобрят поминъка на хората с по-ниско обучение, които са по-склонни да работят с по-ниски заплати и с по-висок риск за неподходящи резултати  за психологичното здраве, могат да понижат риска от самоубийство в тази група ", заключава екипът.
Изследването е оповестено в Journal of Epidemiology & Community Health.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР