В началото на тази година независимата международна организация Top Employers

...
В началото на тази година независимата международна организация Top Employers
Коментари Харесай

Как български телеком изпревари европейските мобилни оператори

В началото на тази година самостоятелната интернационална организация Top Employers Institute разгласи тазгодишните компании, сертифицирани с Top Employer. Резултат от 6-месечен изчерпателен одит на HR политиките в една компания, документът е значимо самопризнание за това какъв брой добър шеф е една компания.

Тази година общо 60 мобилни оператора в Европа бяха сертифицирани с Top Employer. Само един от тях обаче е български и това е Yettel. Още в края на 2023 година телекомът разгласи, че е получил международния документ, като и до през днешния ден продължава да бъде единственият представител на българската телеком промишленост в влиятелната ранглиста.

По-впечатляващо обаче е, че съгласно данните на Top Employers Institute, в 10 области компанията реализира резултат, който е над междинното за телеком сектора в Европа.

Резултатите

Сред категориите, в които Yettel се показва по-добре от останалите телекоми в Европа, са тактика за хората в сходство с бизнес тактиката, работна среда, работодателска марка, ангажиране на чиновниците с устойчивото развиване и други Най-голяма преднина компанията отбелязва в региона " Многообразие, тъждество и приобщаване ". В нея телекомът реализира резултат от 90,74%, което е със 17% над междинното за бранша в Европа. Значителна е разликата по отношение на междинното за телеком сектора в Европа и в категориите задача и полезности и благоденствие на чиновниците. При първата Yettel реализира резултат от 100% - с 14% над междинното за сектора, а при втората - 81,49%, което е с 10,28% над междинното за бранша.

Какви стратегии и практики обаче стоят зад тези резулати?

Програмите

Ако стартираме с многообразието, това е една от основните за Yettel тематики, залегнали в тактиката на компанията за стабилно развиване. Най-емблематична тук е програмата " ", която подкрепя професионалното развиване и обществена интеграция на хората с разнообразни благоприятни условия. Това е и една от стратегиите, които ще бъдат показани в онлайн библиотеката на Top Employers Institute с новаторски и положителни практики от целия свят.

Компанията интензивно работи и в посока увеличение броя на дамите на софтуерни позиции. За задачата си партнира с разнообразни STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) учебни заведения и университети. Подкрепя и самодейностите на Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС). Само в границите на партньорствата с ТУЕС и присъединяване на разнообразни хакатони и събития, през 2023 година операторът е достигнал до над 230 участници и младежи посредством менторство и шерване на удобен опит.

Yettel концентрира напъните си и в още две направления - опциите за образование и развиване и грижата за благосъстоянието на своите чиновници. В региона на първата организира разнообразни стратегии, с които развива своите екипи, отчитайки и съответните потребности на бизнеса. Такива са просветителната стратегия Edugrants, която годишно отпуска грантове за експертни курсове и интернационалните професионални квалификации на чиновниците, както и менторската стратегия " Ментор до теб ". Тя започва предходната година, като досега е събрала общо 30 души - ментори и ментита. Към тях се прибавят и годишната академия " Пътят към водачеството " за нови мениджъри и водачи на екипи, както и редица профилирани образования за хората в магазинна мрежа и прът център.

По отношение на цялостната wellbeing политика компанията си слага за цел да поддържа чиновниците си във всеки стадий от техния живот, като концентрира напъните си върху физическото и психологично здраве, финансовото благоденствие, обществените контакти и здравословната работна среда. Пакет съвещания с корпоративен психолог, отворени сесии с финансов съветник, разнообразни спортни начинания, в които всеки може да взе участие, са част от опциите, с които телекомът се грижи за салдото работа - персонален живот на своите чиновници.

По-важното самопризнание

Много по-ценно обаче е, че интернационалната и самостоятелна оценка на Top Employers Institute се удостоверява и от самите чиновници. Всеки месец Yettel организира вътрешно изследване, чиято цел е да мери основни индикатори като ангажираност, задоволеност и други.

Според годишните резултати за 2023 година показателят за ангажираност и задоволеност с работната среда се равнява на 88 от общо 100 пункта - резултат, който е над междинния за пазара. Едновременно с това 93% от участвалите попадат в най-желаната за всеки шеф категория чиновници - " щастливи и ангажирани ".
 Yettel е първият телеком в България с влиятелния документ TOP Employer 2023
Yettel е първият телеком в България с влиятелния документ TOP Employer 2023

Българското поделение е и първото в групата на PPF Telecom Group, получило международното отличие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР