В началото беше сиренето. Така започва материалът на Франкфуртер алгемайне

...
В началото беше сиренето. Така започва материалът на Франкфуртер алгемайне
Коментари Харесай

Черният лебед на двамата братя от България

" В началото беше сиренето. " Така стартира материалът на " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ), отдаден на компанията на двамата братя Константин и Свилен Рангелови  " Дронамикс ". Сиренето играе значима роля в основаването на фирмата преди 10 години, написа ФАЦ и споделя по какъв начин навремето Константин Рангелов следвал въздушна и галактическа техника в Нидерландия и помолил брат си Свилен да му донесе сирене, когато му идвал на посетители. " Казах му, че като инженер би трябвало да създаде план за транспортен дрон ", споделя през днешния ден 38-годишният Свилен пред немското издание с усмивка.

Двамата братя се интересуват от тематиката още от 2013 година, в това време са създали личен летателен уред. Макар да е бял на цвят, той е наименуван " Черният лебед "  - име, което се употребява в стопанската система за събития, които в действителност не би трябвало да се случат, защото са прекомерно невероятни, само че въпреки всичко стават факт. Също толкоз необикновено изглеждало и това, че двама братя от България са основали конкурентоспособен дрон, който всеки миг ще излезе на пазара, споделя пред ФАЦ Свилен Рангелов, който е учил стопанска система в Съединени американски щати. 

Фирмата на братя Рангелови " Дронамикс "  притежава от 2022 година лиценз за полети, а най-късно през първото тримесечие на 2024 година летателната активност би трябвало да стартира публично. Посоката е известна: Гърция. " Там има доста острови, до които доставки могат да се вършат единствено доста рядко и на висока цена ", изяснява Свилен Рангелов пред ФАЦ. Обикновено хората там получават доставки веднъж седмично - с корабни колета. Със своя товарен дрон, който може да транспортира до 350 кг и да лети на разстояние до 2500 км, двамата братя желаят да запълнят нишата.

За старта в Гърция има и напълно практични аргументи, написа немското издание: младата самолетна компания може да лети в началото единствено над необитаеми региони, заради което островите са оптимални. Но братята нямат желание да се лимитират с Гърция - отправят взор към цяла Европа. Имат към този момент и сътрудник в Германия - Hellmann Worldwide Logistics от Оснабрюк, логистична компания от провинция Долна Саксония с 14 000 чиновници и пет милиарда годишен оборот. Решението на Hellmann е подбудено от желанието оптимално да се пести време при доставките - без опасения от тапи из градовете или продължителни процедури по обработката на товарите по огромните летища. От " Дронамикс "  са дали обещание понижаване на разноските на половина и редуциране на времето за доставка с 80 %. В компанията на двамата българи сега работят 150 души в 12 страни, само че главните процеси се реализират най-вече в България.

ФАЦ показва, че моторът на " Черния лебед "  е с вътрешно горене, само че двамата братя мислят и за опазването на околната среда. Затова сега към главното гориво се прибавят 10 % био вещества, а до 2026 година една четвърт от всички летателни часове би трябвало да се правят с био горива. " Радваме се, че сме в основата на еволюцията на товарните дронове ", споделя пред Българска телеграфна агенция Свилен Рангелов. " Нашата цел е да променим метода, по който се транспортират артикули, като предложим по-бързо, по-ефективно и по-екологично решение ", добавя той.  

Германското издание споделя също по този начин, че сега Свилен Рангелов се е заел да популяризира компанията си по света и търси сътрудници и спонсори. " Дронамикс "  вече се е сдобила с 40 милиона евро рисков капитал, очакванията са тази сума да се удвои. През май " Черният лебед "  е осъществил първия си тестов полет на цялостна отдалеченост. А това е толкова значимо събитие за двамата братя Рангелови, че те се избръсват безпрепятствено - за първи път след основаването на компанията си пред осем години. Ликвидирането на дългите бради е увековечено и във видео, поместено в YouТube. Предстои и тест в Средиземно море. 
" Знам, че през целия си професионален живот не желая да върша нищо друго ", споделя пред ФАЦ Свилен Рангелов.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Тук се създава " българското злато "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР