В началото бе Словото; иСловотобеше у Бога; иСловото беБог.С тези

...
В началото бе Словото; иСловотобеше у Бога; иСловото беБог.С тези
Коментари Харесай

Печатната преса на Гутенберг гостува в Плачковци

„ В началото бе Словото; иСловотобеше у Бога; иСловото беБог ”.С тези думи от Светото Писание стартира вълнуващото странствуване в света на писаното слово, което показа Диян Павлов – Джими, основател на Творителница “О’Писменех ” – Плевен.

Домакин и уредник на събитието беше НЧ „ Пробуда-1924 ” – гр. Плачковци. Председателят на читалището Мария Желязкова напомни делото на будителите, а Таня Георгиева от Регионален експертно-консултантски център „ Читалища ” – Габрово сервира привет към читалищните дейци с пожеланието да бъдат същински будители през днешния ден.

Присъстващите дребни и огромни фенове се разходиха през хилядолетията, започвайки от рисунките върху камък, преминавайки през китайските писмени знаци, египетските папируси и гръцките пергаменти. Всички стадии в развиването на писмеността бяха овеществени със съответните предмети – каменни парчета с пиктограми; дървени плочки с писмени знаци; книга от бамбук; коприна, четка и туш от Далечния Изток; кожени свитъци; перо и мастило; таблет от дърво… Гостите имаха опция да следят от близко и да допрян артефактите. А те говореха с изключение на за отминали столетия и за голямото предпочитание на хората да запишат своите мисли, наблюдения и научни достижения. Джими акцентира, че ние, българите, сме от дребното нации, които могат да кажат кой и по кое време е основал тяхната писменост. А точно тя е в основата на просветителската наклонност, осмислила Възраждането на българския дух, мисъл, словесност.

Втората част на събитието бе отдадена на първата в света печатарска преса, която преди близо шест епохи трансформира хода на историята. Пред зрителитезастана Йоханес Гутенберг в обичайно облекло до своята преса от дърво – неин макет бе конфигуриран в залата. Всички се върнахав неговото време, когато отпечатаните и продадени индулгенции са донесли приходите, с цел да бъде отпечатана Гутенберговата Библия, известна като 42-редова, поради редовете в две колони на всяка от нейните страници. Видяхамакетите на букви и плочките, сложени в пресата. Желаещите имаха опцията персонално да ревизират какъв брой тежък е бил печатарския труд по това време, задвижвайки с лост отпечатването върху ръчно направена хартия по метода на нейния изобретател Цай Лун. Гостите получиха за спомен надпис от демонстрацията на Гутенберговата преса в Плачковци.

„ Времето лети, само че писаното слово остава ”, напомняГутенберг.Нека посредством светлината на Словото бъдем постоянно с безсънен дух!
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР