В момента в Бразилия има епидемия с денга - вирусна

...
В момента в Бразилия има епидемия с денга - вирусна
Коментари Харесай

Тези комари пренасят денга и зика, ето къде вече се разрази епидемия

В момента в Бразилия има зараза с денга - вирусна тресчица, която е присъща както за Южна Америка, по този начин и за Африка, Южна Азия и някои средиземноморски региони. Пренася се от комарите Aedes aegypti. Протича с обрив, температура и главоболие, само че в 1 от 20 души е с тежко протичане, кървене от венци, вътрешни органи, мозък и даже гибел. Това написа в своя Фейсбук профил доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, специалист по сигурност на имунизациите, предава Sofia24.bg .

По думите му в България към този момент риск няма: " Но с напредващото световно стопляне комарите от този тип ще стартират да доближават все по-северно и доста заболявания, нетипични за нашите географски ширини, ще стартират да засягат и България, ние се намираме много покрай районите на тяхното разпространяване ".

Д-р Илиев означи още, че с изключение на денга, тези комари придвижват зика (вирус, водещ до тежка мозъчна увреда на фетуса по време на бременността), жълта тресчица, чикунгуня тресчица (подобна на денга). Всичко това демонстрира какъв брой уязвими може да сме като територия чисто здравословно към последствията на световното стопляне.

Любопитна информация - мой сътрудник преди години се беше заразил с денга по време на конференция от комари, завъдени по неразбираем метод в езеро в.... Токио. Прибра се след 1 месец престой в болница в Япония, измършавял с 30 кг.

Послепис: има и ваксини против денга. Борбата с такива инфекции постоянно минава през сложни ограничения - ваксини, мрежи за отбрана, напръскване против преносителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР