В момента се събира дисциплинарна комисия в Министерството на енергетиката,

...
В момента се събира дисциплинарна комисия в Министерството на енергетиката,
Коментари Харесай

Меморандумът с Gemcorp не е постъпвал в деловодството на Министерство на енергетиката


В момента се събира дисциплинарна комисия в Министерството на енергетиката, с цел да прегледа дисциплинарни санкции против чиновници на ведомството, които са имали " по-близък достъп с меморандума " и той е бил на тяхно предпазване. Това сподели служебният министър на енергетиката по време на днешното съвещание във Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков.

По думите му меморандумът не е постъпвал в деловодството на Министерството на енергетиката.

" Няма назначени хора по прекратяването на меморандума ", добави Христов.

" Няма по какъв начин да знам за съществуването на контракт, който даже не е в системата. Дори и юристите на министерството не знаеха, че има подобен контракт и са го научили от новините ", съобщи служебният министър.

Когато е получено запитване, е започнало проучване. На база на това се е схванало, че меморандумът първоначално не е бил преустановен, тъй като настояването за взаимно единодушие не е подписано и върнато назад. Съответно, е изпратено искане за едностранно преустановяване на меморандума. Между двете дейности не е имало никакво " придвижване " в министерството, тъй като този контракт е бил " прикрит ". Причината за това ще се откри дисциплинарната комисия, изясни министърът. 

Меморандумът с Gemcorp и IP3 Corporation е неангажиращ, каза някогашният министър на енергетиката Александър Николов след края на чуването на служебния енергиен министър във краткотрайната комисия.

По думите на Николов, не може никой в Министерството на енергетиката да не знае за преустановяване или за съществуването на публични документи в случай, че архивът на ведомството се води доста детайлно и със строго уставен тип. Според Николов за този меморандум има произлязъл номер.

Бившият министър Николов смята, че защото меморандумът е неангажиращ, няма смисъл да бъде прекратяван. Въпреки това след съответното решение на Министерски съвет меморандумът публично е преустановен. Фактът, че има удостоверение от всички страни, че няма каквито и да е искания, демонстрира, че полемиката по тази тематика е непотребна, смята Николов.

Александър Николов посочи, че няма разгласена класифицирана информация, тъй като няма замяна на каквато и да е информация. Той добави, че няма опция за арбитраж за отбрана на България по отношение на евентуално шерване на данни. Клаузите са свързани с конфиденциалност на информация, посочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР