В момента най-висока е в община Болярово 33,94%, най-ниска е

...
В момента най-висока е в община Болярово 33,94%, най-ниска е
Коментари Харесай

ЦИК: Към 11:00 ч. избирателната активност е 12,3%, най-висока е в Болярово, най-ниска - в Пловдив

В момента най-висока е в община Болярово 33,94%, най-ниска е в Пловдив - 7,25%, уточни тя и добави, че към 25 общински изборни комисии не са подали информация за интензивността.

За съпоставяне на локалните избори през 2019 година изборната интензивност към 10:00 часа е била 10,43%, а към 12:00 часа - 23,92%, означи Матева.

Матева уточни, че изборният ден в цялата страна е почнал обикновено, като до този миг също протича умерено. Навсякъде изборните секции са отворени в точния момент, а там, където не са се явили членове на секционните изборни комисии, общинските са назначили от аварийните, изясни тя.

Матева прикани всички жители да отидат да гласоподават. Всички претенденти, участващи в този развой, както и представителите на медиите, дано оставим гласоподавателите умерено да изразят своя избор, а методът на гласоподаване към този момент е избран и да не търсим проблеми, моли още тя.

Матева съобщи, че като най-сериозен получен сигнал в ЦИК е " терзанието на някои гласоподаватели ", че когато гласоподават с няколко бюлетини, е допустимо, в случай че са сложени една върху друга, лентата откъм гърба да остави отпечатък върху бюлетината изпод.

Тя посъветва гласоподавателите да гласоподават, като слагат настрана бюлетините върху масата в паравана. ЦИК взе решение и изпрати инструкции към общинските изборни комисии, че бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента или от печата на ЦИК, следва да бъдат регистрирани като автентичен глас, напомни Матева.

Тя уточни, че напътствията ще бъдат оповестени и на страницата на ЦИК и прикани членовете на секционните комисии да се срещнат с тях.

В ЦИК са постъпили към седем тъжби, две са за назначение на сформира на секционни комисии, по които общинските изборни комисии не са се произнесли или са приели отхвърлително решение, сподели Матева. Тя добави, че ЦИК е взела решение за назначението на тези сформира.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР