В момента има около 70 болни в УМБАЛ "Света Анна".

...
В момента има около 70 болни в УМБАЛ "Света Анна".
Коментари Харесай

Проф. Костов посочи поне 30 тежки последствия от К-19 за 97% от преболедувалите

В момента има към 70 заболели в УМБАЛ "Света Анна ". Има и хора с тежко протичане на заболяването. Моят коментар ще основавам върху едно огромно изследване върху резултата на интервенциите в обществото, които нямат общо с терапиите. Това съобщи пулмологът проф. Коста Костов пред Нова тв.

"Процентът на повишаване на инфекцията е над 25%. Казвам това, тъй като сходен резултат се демонстрира от 2-3 седмици. Ние виждаме тъкмо това. Отворихме учебните заведения и минаха 2-3 седмици и сме тук ", добави той.

Според него учениците са измежду главните разпространители на болестта.

"Няма да изричам изрично лично мнение, само че считам, че сега е взето уравновесено решение по-малките деца да са на учебно заведение, а по-големите да са онлайн образование. Аз мисля, че най-малките ще преживеят по-голям стрес, в случай че не вървят на учебно заведение. Така им спестяваме огромен стрес. Едно затваряне на тези деца ще отрази на логиката на психиката, общественото им адаптиране и израстването им като персони ", изясни специалистът.

"Ако питате мен, дребните деца би трябвало да вървят на учебно заведение ", безапелационен е той.

"Една от тематиките, които ме вълнуват е какво се случва след коронавирус. Обществото е привикнало, че след една пневмония човек се възвръща за 20-30 дни. С коронавирус пневмонията не е по този начин. Близо 97% от пациентите, които напущат болничното заведение с тежки форми, страдат от разнообразни признаци. В описът на признаците има не по-малко от 30. Тук е мястото да кажа, че имаме екип, който следи пациентите след заболяването. Най-важните недоволства, които остават след коронавирус, са недоволствата за дихателната система. Сега е моментът да се появят пулмолозите и клиницистите ", моли проф. Костов.

"Най-интересни са резултатите на пациентите след 3-тия месец, тъй като проблемите се редуцират. Ако се спрем на 30% на 6-тия месец, съпоставяме данните с това, което знаем от преди. След първо боледуване от тежък SarS, недоволствата мощно се редуцират. Очакванията, че колкото повече време минава, толкоз повече ще се редуцират признаците. Важно е да изчислим всички фактори, с цел да знаем какъв брой дълго ще страда пациента ", добави специалистът.

"От септември месец заболеваемостта е скочила с 13%. В Западния свят повишаването в случаите от пролетта до в този момент е от 3 до 6 пъти повече, само че смъртността е намаляла. В лечебните заведения влизат единствено тежко заболели пациенти. Няма такива без симптоматика. Никой доктор няма право да дава неприятни прогнози. Той би трябвало да бъде оптимистично надъхан. Всеки един от нас би трябвало да даде всичко от себе си, с цел да не се осъществен неприятните прогнози ", заключи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР