В момента има активен метеорен поток, който се нарича Южни

...
В момента има активен метеорен поток, който се нарича Южни
Коментари Харесай

Размерът на метеорита – от портокал до футболна топка

„ В момента има деен метеорен поток, който се назовава Южни делта-Аквариди, допустимо е това да са елементи от него. Има един голям метеоритен астериоден пояс сред Марс и Юпитер, доста постоянно поради конфликтите, които се случва оттова потеглят тела към Земята “, сподели синоптикът на бТВ Борислав Лазаров.

По думите му това, което хората са видели в небето късно нощес е метеор и евентуално е бил огромен колкото портокал.

„ Когато едно небесно тяло, по-малко от метеорит, лети към слънцето или се насочи към Земята, то се назовава метеорид. Когато той навлезе в земната атмосфера поради триенето с въздуха и голямата скорост, може би 30-40 до 70 км в секунда, стартира доста блестящо да свети. Някои споделиха, че са го видели в оранжева, в блестящо бяла светлина, други даже в зеленикава – това е поради съставът. Когато навлиза в земната атмосфера, той към този момент е метеор. Ако до момента в който изгаря въпреки всичко остане нещо от състава му и падне на земята, тогава го назоваваме астероид. Разликата е забележителна, става дума за три разнообразни феномени “, изясни синоптикът.

Метеоритите са с разнообразни размери и типове – каменни, които са от кората и мантията на метеорити, каменно-железни и стоманени, които се появяват от ядрата на метеорити.

„ Ако астероид с размер на автомобил или по-голям успее да оцелее в земната атмосфера, тогава вредите които може да нанесе са съвсем колкото бомбата в Хирошима “, сподели Борислав Лазаров.

Според Борислав Лазаров явлението, забелязано нощес, най-вероятно е каменен астероид, само че е допустимо да е и каменно-железен поради другите цветове, в които е забелязано.

„ Каменни парчета, които са от микрочастици до километри в диаметър, са метеорити, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, в случай че съумеят изцяло да изгорят, се назовават метеор, а в случай че доближат земната повърхнина – астероид ”. Това съобщи пред Нова телевизия доцент Никола Петров, шеф на Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “.

По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, „ приблизително всички такива метеори стартират да горят, да се виждат, на височина от порядъка на към 100 км и на 60-70 км те към този момент са изгорели ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР