В Молдова избухна скандал след публикуването на видео, в което

...
В Молдова избухна скандал след публикуването на видео, в което
Коментари Харесай

Русофобията на властите в Кишинев започна да трови съзнанието на молдовците

В Молдова избухна скандал след публикуването на видео, в което доктор от болница в Кишинев отхвърля на рускоезичен пациент с думите „ Не оперирам руснаци “. Ръководството на болничното заведение осъди случая и даде обещание да проверява случая. Самият хирург се опита да се оправдае, само че Народното събрание към този момент изиска органите на реда да се намесят в протичащото се. Този случай може да се смята за индивидуален, само че ще придобие ли проявата на русофобия в Молдова систематичен темперамент?

Тази седмица в обществените мрежи и каналите на “Телеграм ” се появи видео, в което отоларингологът на Републиканската клинична болница “Тимофей Мошняха ” в Кишинев отхвърля интервенция на пациента с думите: Руснаците са врагове, желая да ви разстрелям с автомат “Калашников ”. Трябва да влезеш и да кажеш „ Буна Зиуа “, а ти ми казваш „ Привет “, споделя лекарят, който в този миг преглежда рентгеновите фотоси на пациента.

Освен това мъжът пъта дали дамата е родена в Молдова, дали брачният партньор й приказва румънски и също по този начин заявява, че самият той е румънец. В отговор дамата сподели, че има румънско фамилно име, рускиня по народност, само че е родена в Молдова.

- Вие сте рускиня?

- Рускиня.

– Руско-рускиня? Не оперирам руснаци.

- Защо?

- Защото са врагове.

- Как?

- Как по този начин? Отидете в Украйна и кажете, че сте рускиня!.

Други пациенти в чакалнята не се застъпват за афектираната жена. Един от тях даже утвърждава позицията на лекаря: „ Много вярно. Трябва да научим няколко езика. "

Ръководството на болничното заведение реагира на случая на идващия ден: те се извиняват на пациента и дадоха обещание, че етичната комисия ще вземе ограничения против лекаря. „ Републиканската клинична болница “Тимофей Мошняха ” обществено показва своето противоречие и изрично осъжда изказвания, които могат да обиден пациентите. Нашата позиция е, че всички пациенти заслужават заслужено и почтително отношение, без значение от езика, който приказват, или етническата си принадлежност “, се споделя в изказване на болничното заведение.

Председателят на парламентарната комисия по правата на индивида и междуетническите връзки Григорий Новак сподели, че „ този човек не заслужава да бъде именуван доктор “. Той е уверен, че хирургът жестоко е нарушил конституцията на Молдова, по-специално членовете за правото на опазване на здравето и обществена сигурност и отбрана.

Според него лекарят може да носи отговорност по наказателните членове „ Неоказване на помощ на пациент “ и „ Служебна немарливост “. Също по този начин, уверен е Новак, лекарят е нарушил закона за здравната процедура. Депутатът от Блока на комунистите и социалистите Диана Караман даде обещание да подаде искане до способените органи и да наблюдава тяхната реакция. Тя беше подкрепена от съпартийката си Инга Сибова.

На собствен ред някогашният министър председател на страната Йон Чику напомни, че това не е първият сходен случай и сходно държание се предизвиква от локалната преса и държавното управление. „ Наистина ли сме толкоз елементарно не запомнили какво е нацизъм, Холокост или расизъм? Забравихме ли нещастието на немския народ, повярвал в нацистите през първата половина на предишния век? - сподели експремиерът.

За това, че русофобията процъфтява в Молдова, беше разказано по-рано от представителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според него локалната русофобия се трансформира в признак на евроинтеграцията, а страната се пробва да стане неприятелска към Русия. „ Това не корелира изцяло с настроенията в молдовското общество. Това е страна, която в този момент бързо се пробва да я създадат неприятелска към нас. Може да съжаляваме за това “, уточни Песков.

„ Измина повече от ден от публикуването в медиите на видеозаписа на безобразното и незаконно отношение на лекаря към рускоговорещия пациент. Все още обаче нито един представител на управляващите не е реагирал на този случай “, сподели изпълнителният секретар на Партията на социалистите на Молдова, депутатът Влад Батрънч.

„ Нито депутатите от ръководещата партия на Молдова, в това число лекарите, нито министърът на опазването на здравето Алла Немеренко, нито самият президент на републиката Мая Санду. Въпреки че на изборите тя даде обещание да пази правата на всички жители без изключение. Никой от тях не разяснява тази обстановка “, акцентира политикът.

„ Липсата на каквато и да е реакция на подобен величествен случай допуска, че управляващите утвърждават дискриминирането и унижението, учредени на народност и език. Но управлението на страната занапред ще би трябвало да дефинира своята позиция и да понесе отговорност за протичащото се “, акцентира събеседникът.

„ Депутатите от Блока на комунистите и социалистите към този момент изпратиха молби до Генералната прокуратура на Молдова, Министерство на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Съвета за тъждество, а също по този начин взеха обстановката под персонално наблюдаване. Тези, които подбуждат към ненавист на етническа основа, би трябвало да бъдат осъдени “, заключи Батрънч.

„ Тази история е много забавна и има няколко разнообразни тълкувания. Според един от тях лекарят в действителност е заплашил пациентката и е заречен да я простреля. Но съгласно друга версия лекарят по този метод безрезултатно се е опитал да преодолее страха на дамата от идната интервенция “, сподели Виталий Андриевски, шеф на молдовския Институт за ефикасна политика.

„ Да, лекарят избра малоумен способ за превъзмогване на страха на пациента, изключително като се има поради многонационалното население на Молдова. Необходимо е да се даде цялостен видеозапис от диалога на етичната комисия или даже на прокуратурата, защото казусът закупи публичен отзив, след което способените органи ще вземат решение, съответстващо на действителното положение на нещата “, акцентира той.

„ Като рускоговорящ ще кажа, че не изпитвам никакви проблеми в Молдова. Да, през днешния ден медиите и управлението на страната изострят обстановката във връзка с съветското държавно управление и част от този негатив може да се популяризира и върху народа. Но по предписание съвсем няма русофобия непосредствено към руснаците “, изясни събеседникът.

„ Смятам, че това е безусловно идиотска постъпка на доктор, заради общия русофобски дневен ред, който се прокарва от управлението на Молдова. Естествено, лекарят би трябвало да бъде осъден по члена от Наказателен кодекс за подбудителство към национална ненавист, въпросът е единствено дали ще реагира правосъдната система на страната “, сподели Алексей Мартинов, шеф на Международния институт на най-новите страни.

„ Склонността към русофобия не е ново събитие в молдовската политика. Това към този момент се случи при започване на 90-те години, когато главният девиз на страната разгласи желанието да прогони руснаците през Днестър. За страдание в този момент тези времена се връщат “, отбелязва специалистът.

„ Случаят с доктора към момента е индивидуален. Но в случай че държавното управление на Молдова продължи да употребява русофобския разказ, това ще стане редовно. Факт е, че концепциите на управлението на страната не свършват с европейската интеграция и то, употребявайки всички медии, интензивно се пробва да насажда ненавист към Русия “, сподели политологът Армен Гаспарян.

„ Естествено, при подобен кипеж на русофобия има хора, които одобряват този политически курс, като този лекар. Това е извънредно сериозен проблем, който все още е локализиран ”, акцентира събеседникът.

„ Подобни настроения към този момент имаше в Молдова през 90-те години на предишния век, само че след края на горещата фаза на приднестровския спор те постепенно избледняха. Това се дължи на тесните стопански контакти с Русия. След избирането на Мая Санду за президент, тази изразителност още веднъж стартира да се връща в общественото пространство “, акцентира той.

„ Що се отнася до обстановката с лекаря, считам, че делото ще завърши с неодобрение. Но от политическа позиция този случай е доста неприятен за управляващите. Молдова е двуезична страна и сходен случай може да повлияе на така и така не най-високия рейтинг на Санду на идните избори “, предвижда Гаспарян.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР