В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на

...
В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: В Министерство на отбраната се работи интензивно по инфраструктурата за Ф-16

В Министерство на защитата се работи интензивно за построяването на инфраструктурата за новия военен аероплан Ф-16, тъй че да бъде реализирана оперативна подготвеност на трета авиобаза в плануваните периоди на авиобаза „ Граф Игнатиево “.

Това отговори министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев в границите на днешния парламентарен надзор. Той отговори на запитване на народния представител от " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов, обвързвано с стадия на реорганизация на авиобаза " Граф Игнатиево " и оставащото време за доставка на първите изтребители Ф-16.

В отговора си Тагарев уточни, че анализът на осъществяването е наложил приоритизиране на обектите, като същите са разграничени в главно две посоки – обекти, директно свързани с самолетите Ф-16, и такива свързани с възстановяване на съществуващата инфраструктура. Фокусът на напъните е за реализиране на оптимален прогрес и сполучливо привършване на осъществяването на договорите, които са директно свързани с приемането на самолетите, добави министърът в оставка.

Тагарев заяви, че е планувано окончателното привършване на договорите, които са свързани с приемането на самолетите и за които е належащо узаконяване от американската страна, да се осъществят до края на тази година.

Той заключи, че капиталовият развой е стартирал, без да е била налице цялостна идея за нужната инфраструктура и при липса на цялостна информация по повод характерни условия към обектите. По думите му това е довело до преправяне на плановете и дълготрайно координиране в процеса на работа. Заради високите равнища на инфлацията изпълнителите са уведомили Министерството на защитата (МО) за неспособност от осъществяване на договорите, добави той.

Тодор Тагарев обясни, че МО е подхванало ограничения в следствие, на които 18 контракта са индексирани, при изискванията на методика за изменение на цената на контракта за публични поръчки вследствие на инфлация, призната с разпореждане на Министерския съвет. Други осем контракта са в процедура по преустановяване, защото компаниите са уведомили министерството, че не могат да изпълнят заданието. По думите му това е наложило МО да предприеме следващи дейности по осъществяване на публични поръчки и подписване на нови контракти и заключи, че към този момент са прекъснати три от тях и са подписани нови за осъществяване. Предстои да бъдат прекъснати пет контракта, след което ще бъдат извършени публични поръчки, добави Тагарев.

МО поставя старания за навакса насъбраното закъснение. Очакванията са осъществяването на дейностите да бъде съобразено със заложените времеви графици и според поетите задължения за придобиване на самолетите Ф-16 Блок 70, само че рисковете остават, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР