В Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година

...
В Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година
Коментари Харесай

В "джаза" на суинг танците

В Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година на 29 април, по традиция излиза и новият брой на единственото българско печатно издание, отдадено на актуалния танц, класическия балет и танцовата просвета - " Списание за танц ". " Дневник " разгласява фрагмент от новия брой на списанието, чиято тематика е " Телата на танца ".

В " джаза " на суинг танците

В България се развива дейна линди хоп просвета с от ден на ден почитатели. Цветана Георгиева споделя за нейните корени и разисква известността ѝ с Явор Кунчев и Соня Кутищева от Lindy Hop Bulgaria.

Ню Йорк, 100 години обратно във времето, е пенест коктейл от хора, култури, благоприятни условия. Десетилетие на оптимизъм, нововъведения и изкуство, The Roaring Twenties блестят с кули от шампанско и перлени колиета, миришат на автомобилно гориво, пури и упоритост. Братята Уорнър трансформират нямото кино в отживялост. Коко Шанел крои " нахално " разголване на женската плът. Към облаците се издига Крайслер Билдинг, 77-етажната емблема на доминантата ар деко. Фицджералд написа " Великият Гетсби ", вероятно най-хубавото литературно посвещение на бурното десетилетие. В " Ерата на джаза " нощните занимания с биг бендове и вихрени танцови маратони в салони и кабарета са трамплинът, с цел да се заявиш в обществото. Трябва да си млад, богат и свободен. И, несъмнено, би трябвало да си бял.

Ню Йорк, 100 години обратно във времето, e също и неправдив. Расовата сегрегация и Голямата меланхолия заплашват цели общности, систематичният расизъм усилва мизерията. В Харлем обаче танцът още веднъж е обединителната нишка. Една нова форма ще превземе града, а и целия свят. Това е линди хоп, заченат в импровизация с детайли от афроамерикански танци, степ, джаз, чарлстон и други въздействия. За линди хоп нямаш потребност от рокля и смокинг. Дрехите се шият с подръчни средства, покривки и драперии, перли няма, тъй като значимото е да покажеш по-изкусни и по-ефектни " въздушни стъпки ". Балната зала " Савой ", едно от дребното пространства без расово разделяне, е първата естрада на линди хоп пионерите. Най-легендарният измежду тях, Франки Манинг, споделя, че през цялото време " никой не гледаше кожата и облеклата, а краката ти ".

И през днешния ден задачата на танца е да приобщава и да носи наслаждение. И в това може да се доверим на основателите на сцената за линди хоп в България. Това са Явор Кунчев и Соня Кутищева, хореографи и уредници на многочислените събития на Lindy Hop Bulgaria в София, Пловдив, Русе, неотдавна и Варна. Тяхната среща в интернет ги трансформира във водещата линди хоп двойка у нас. Идват още суинг запалянковци и съидейници, които се назовават " Crazy Bulgarians ". Така през 2012-та се появява Lindy Hop Bulgaria, която провежда курсове за начинаещи, фестивали и интернационалните надпревари. Началото на суинг общността у нас е сложено. Двамата настояват, че няма по какъв начин в действителност да влезеш в танца, в случай че не познаваш корените му. И тъкмо оттова потегля диалогът, до момента в който в залите под клуб " Перото " в НДК се водят шаг, тап, блус, линди хоп и соло джаз класове.

 Отначало линди хоп се танцува по двойки, поради тогавашното мощно въздействие на балните танци.
© Pinterest

Отначало линди хоп се танцува по двойки, поради тогавашното мощно въздействие на балните танци.

Социален танц оттатък границите си

Отначало линди хоп се танцува по двойки, поради тогавашното мощно въздействие на балните танци. В основата си обаче това е афроамерикански културен феномен. Той показва солова достоверност, равномерност и " здравословна " конкуренция, тъкмо както в миналото хората един по един излизали от групата край огъня, с цел да покажат какво могат на останалите. " Линди хопът преди всичко е обществен и импровизационен танц. Да си занаятчия в този жанр значи да си занаятчия в импровизацията и връзката на момента, тук и в този момент, с колегата и музиката ", споделя Соня. За нея линди хопът е най-вариативният, изчерпателен и свободомислещ от всички суинг танци, тъй като обгръща от постепенно до бързо движение и има максимален репертоар.

" Въздушните стъпки ", т.е. акробатични детайли, подскоци и поддръжки, са визитката на линди хопа. Бързо новият жанр се трансформира в едни от четирите съществени суинг танца, дружно с изискания балбоа, скоростния шаг и известния чарлстон. Ела Фицджералд, Глен Милър и Луис Армстронг са тогавашните синоними на джаза и суинга, само че същото се отнася и за останалите под прожекторите. Танцьори като Франки Манинг и Норма Милър се извяват с именити музиканти и оркестри, в киното и медиите, а професионалната натрупа Whitey`s Lindy Hoppers организира първите надпревари. През Втората международна война американските бойци придвижват танцовото събитие в Европа.

Появяват се вариации, като бибоп, джайв и други, само че последователно вниманието се мести към други обществени стилове, като хип-хоп. Танцът в Европа се възражда през 1980-те, когато Манинг стартира още веднъж да преподава своите присъщи придвижвания върху типичен шлагери. Така танцът заживява нов живот като световен феномен. Явор обобщава: " Суингът е повторяем като мелодия, движение и темп, само че като танц суингът към този момент е много по-развит, изключително линди хопът. Той е отворен за въздействия и е доста по-разнолик и прочувствен, в сравнение с в първичния си тип. За мен линди хопът е джазът на суинг танците ".

Бурното десетилетие на българския линди хоп

Връщаме се към 2012-та, когато се основава Lindy Hop Bulgaria. Тогава Явор, интернационален арбитър по акробатичен рокендрол, се занимава с маркетинг, а Соня е проектант. Първо стартират с буги вуги, който е непосредствен до акробатичния рокендрол и също се танцува на суинг музика. И откриват линди хопа. " Вече имаше YouTube и обществени мрежи, информацията беше налична, само че не и задоволителна, с цел да ни научи да танцуваме. Няма по какъв начин да усетиш същността на танца от видеоклипове. Започнахме да посещаваме събития и фестивали в чужбина. Постепенно научихме, че това е нещо по-голямо, с методология на преподаване, класическа хореография, само че най-много с връзка вътре в танца. Това е най-голямата магия на линди хопа, тя е невидима за очите ", споделя Явор.

У нас ползата към суинг танците се взривява около кино лентата " Великият Гетсби " (на режисьора Баз Лурман от 2013 година с Леонардо ди Каприо в основната роля - бел.ред.) и музикалните събития на The Smugglers Collective, в това число DJ празненствата и електро суинг концертите на Parov Stelar, Postmodern Jukebox и други. " Две са главните аргументи, поради които хората идват да се учат при нас. Първо, човек харесва музиката и желае да танцува на нея. Ако тази музика те вълнува, няма по какъв начин да не танцуваш на нея. Второ, хората търсят метод за социализация. Виждам по какъв начин много бързо си основават нова среда, получава се детонация от другарства ", добавя Явор.

 И през днешния ден задачата на танца е да приобщава и да носи наслаждение.
© Pinterest

И през днешния ден задачата на танца е да приобщава и да носи наслаждение.

Конкуренция, само че не напълно

Хореографии на Lindy Hop Bulgaria има в театрални постановки, в български филми и италиански мюзикъл, в реклами, а също в акцията за отриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Хореографията стартира от музиката, тъй като двете са неразделни, само че също по този начин от време на време Явор, Соня и останалите преподаватели влизат в залата с концепция за съответно придвижване. " Развиваме го, музицираме го, с цел да го осъществим по този начин, че да се влее в динамичността на мелодията, отчитайки нейните акценти, паузи, хрумвания ", споделя Явор. Класическите хореографии се употребяват главно за преподаване, като продължителността им е към 3 минути. Други пък се измислят за надпревари.

Състезанията са значима част от културата на линди хопа. Тук още веднъж са намесени афроамериканското завещание и спортният темперамент, само че не в смисъла на противоборство и опълчване. " Целта е да предизвикаш другите по положителен метод, да ги вдъхновиш със личното си развиване. Да вдигнеш равнището на всички, вдигайки своето ", добавя Явор. Само през 2022-та той и сътрудниците му провеждат три фестивала - Sofia Swing Dance Festival, Sofia Blues Festival, както и първото издание на International Lindy Hop Championships - Европа, най-голямото сходно събитие на остарелия континент. Посрещат над 250 състезатели и няколко музикални групи от 35 страни.

Тези събития се организират в мощно подкрепяща среда. Участниците идват с огромно предпочитание да видят най-хубавото от останалите експерти. За суинг танците като цяло битува схващането, че са относително лимитирани - просто научаваш стъпките, детайлите и фигурите и следваш ритъма. Всъщност, по думите на Явор, суинг танците са динамични, тъй като в тях проникват въздействия и детайли от други жанрове, като блус, съвременен и актуален танц.

Целият текст можете да прочете в новия брой на списанието, което може да бъде закупено от физически обекти в цялата страна,.



" Списание за танц " е годишно издание за балет, актуален танц и пърформанс и танцова просвета. То си слага за цел да показва процеси, персони, събития и хрумвания от класическия до актуалния танц и танцовата просвета в български и интернационален подтекст. Списанието e инициирано от уредниците на - Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР