В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито

...
В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито
Коментари Харесай

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната градушка в Южна България

В оптимално къс период ще изплатим компенсациите на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със аграрни производители в един от най-силно засегнатите райони  от градушката - село Зетьово, община Чирпан. Там насажденията с царевица и слънчоглед са изцяло унищожени.
 
Той изясни, че срокът за подаване на заявките за обследвания на потърпевшите площи е 14 май, което е 10 работни дни, считано от през днешния ден, поради идните празници. По думите му има предвидени  финансови средства в бюджета на Държавен фонд " Земеделие " за погашение на помощи при пораждане на такива събития.
 
" По разпореждане на министъра на земеделието и храните Георги Тахов още през вчерашния ден бяха образувани комисиите, които да правят проучване на потърпевшите площи. Те ще изготвят нужните констативни протоколи. В незабавен порядък ще обобщим данните, ще прегледаме заявките и незабавно ще пристъпим към погашение на компенсациите ", сподели той и моли към кметовете по общини да извърнат внимание на всички потърпевши стопани прецизно да подадат заявки в избрания период.
 
Заместник-министър Капитанов обясни на земеделските производители, че с цел да се извърши подкрепяне е належащо да има 100% проваляне на площите, както е било в предишни години. " Това са разпоредбите на държавната помощ и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ще създадем самостоятелен оглед на всяко едно стопанството на всеки един аграрни производител ", разясни още той и моли към кметовете по общини да извърнат внимание на всички потърпевши стопани прецизно да подадат своите заявки в избрания период.
 
 В срещата присъединяване взеха над 30 аграрни производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други обитаеми места от Община Чирпан В срещата присъединяване взеха над 30 аграрни производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други обитаеми места от Община Чирпан Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
В срещата присъединяване взеха над 30 аграрни производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други обитаеми места от Община Чирпан. Заместник-министър Иван Капитанов посети и част от потърпевшите блокове с насаждения в землището на село Зетьово. В инспекцията участваха и изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Борба с градушките " инж. Валери Ценов и шефът на Главна дирекция " Земеделие " в Министерство на земеделието и храните Драгомир Господинов, както и кметът на село Зетьово Иван Цанев.
 
Инж. Валери Ценов заяви, че от ракетните площадки в Южна България на Изпълнителната организация " Борба с градушките " през вчерашния ден са изстреляни близо 1100 ракети. " Въздействията по разтрошаване на градоносните облаци са почнали в 13.19 ч. и са траяли до късно вечерта. Общият брой на обработените градоносни облачни кафези е 59 ", сподели още той.  По думите му към 300 ракети, от всичките изстреляни през вчерашния ден, са обработвали суперклетката, от която е паднала градушката в най-силно засегнатите региони.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР