В края на четвъртото тримвесечие на миналата година балансовата стойност

...
В края на четвъртото тримвесечие на миналата година балансовата стойност
Коментари Харесай

Расте обемът на отпуснатите кредити от ЦКБ

В края на четвъртото тримвесечие на предходната година балансовата стойност на активите на „ Централна кооперативна банка “ АД е 7.38 милиарда лв., съгласно междинния финансов доклад. Кредитната институция резервира темпа на развиване, като към края на декември заема седмо място в ранглиста на на Българска народна банка за представянето на комерсиалните банки в България  по индикатора „ Балансова стойност на активите. Спрямо 2020 година банката е постигнала 11.13% нарастване на активите или със 739.47 млн. лв.. Спрямо третото тримесечие на предходната година балансовата стойност на активите на ЦКБ също бележат растеж, само че единствено с 3.70 на 100.

В интервала сред октомври и декември 2021-а балансовата стойност на предоставените заеми и задатъци на клиенти възлизат на 2.88 милиарда лв., като техният размер нараства с 12.85% на годишна база. Сумата е по-висока и в сревнание с третото тримесечие на предходната година /с 2.68%/.

В края на четвъртото тримесечие отговорностите към други депозанти заемат 98% в общата сума на отговорностите на банката. Тяхната стойност е в размер на 6.34 милиарда лв.. Числата демонстрират повишаване на средствата, които се влагат в банката като депозити. Това се слечва с 12.36% по отношение на 2020 година и с 4.31% в съпоставяне третото тримесечие на предходната година.

В последна сметка облагата на ЦКБ също пораства - с 20.89%, до 24.64 млн. лв. по отношение на 2020 година.

Мениджърите на банката означават, че на фона на към момента настоящата коноронавирусна пандемия, не са в положение да оценят въздействието й  върху бъдещото финансово положение и резултатите от активността на сдружението. Те обаче означават, че въздействието би могло да докара до волатилност на пазарния и ценовия риск, свързан  с финансови активи на банката и е допустимо да има отрицателен резултат върху активността на кредитополучатели и надлежно резултатите на банката.

Припомняме, че общото заседание на акционерите на ЦКБ реши облагата на банката за 2020 година в размер на 20 380 300 лв. да бъде отнесена към фонд „ Резервен " на сдружението.

Най-големите акционери в банката са „ ЦКБ груп “ ЕАД с дял от 61.05%, " Химимпорт " АД с 8.24%, ЗАД „ Армеец “ със 7.07% и УПФ „ Съгласие “ с 6.98% от гласовете от общото заседание на акционерите на " ЦКБ " АД /свързани лица/. Останалите бумаги с право на глас са благосъстоятелност на по-малки вложители.

Рискове

Потенциални отрицателни резултати в изискванията на пандемията биха настъпили, в случай че се вкарат още веднъж изключителни положения  в страните от  ЕС или действищите все още не се прекратят бързо и стопанските системи не продължат процеса на възобновяване до края на 2022 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР