В Клиниката по неонатология към болница Майчин дом предстои обособяването

...
В Клиниката по неонатология към болница Майчин дом предстои обособяването
Коментари Харесай

Откриват отделение за кенгуру-грижа за недоносени бебета в „Майчин дом ”

В Клиниката по неонатология към болница " Майчин дом " следва обособяването на спомагателен бранш, предопределен за кенгуру-грижа. Това оповестиха от лечебното заведение.

Целта е възстановяване на грижата за прибързано родените бебета. Родителите на недоносените деца, под лекарски и акушерски надзор, ще бъдат обучавани в характерните грижи, изискващи развъждането на дете, родено с ниско тегло.

Семействата ще имат опция да бъдат с бебетата 24 часа в болничното заведение. Ще се образоват за характерните способи на хранене, кърмене, облекло, хигиена, процедури за подкрепяне на дишането и други Целта е фамилиите да получат нужните познания и на практика умения, с които умерено да се оправят и у дома.

През интензивното поделение на ненатологичната клиника на " Майчин дом " средногодишно минават над 650 прибързано родени деца.

Кенгуру-грижата се употребява за пръв път в Богота, Колумбия през 1978 година по концепция на доктор Едгар Рей Санабрия, като повода е била липса на съоръжение, кувьози и леглова база, а след това  лекарите вземат решение да употребяват майчините прегръдки за избавяне на недоносените. Проучвания, осъществявани повече от 20 година, са посочили, че кенгуру-грижата е желана за преждевременната акомодация и по-късното неврологично развиване на недоносените бебета.

Преждевременно е раждане, настъпило преди 37-мата седмица на бременността. Преждевременно родените деца в България са към 10 на 100 от всички родени деца. Недоносените деца - родени с тегло под 2,5 кг, са по-уязвими към въздействието на външни фактори, вируси и други, спрямо останалите бебета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР